Veilig barbecueën

Het is weer tijd om te barbecueën. Helaas gebeuren er regelmatig ongelukken die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. We geven een paar tips die je nog uitgebreider kunt terugvinden op: https://brandwondenstichting.nl/barbecue-tips/

Een goede voorbereiding
Neem rustig de tijd om te barbecueën. Geef je barbecue de tijd om op te warmen.
Zet een brandblusser, een emmer water of een blusdeken klaar.
Zet de barbecue niet te dicht in de buurt van brandbare materialen.
Zorg dat de barbecue stabiel staat.
Zet een draagbare barbecue niet direct op een houten of plastic tafel en ook niet op droog gras.
Draag geen licht ontvlambare kleding tijdens het barbecueën.
Zet de barbecue op een windvrije plek zet.
Zorg dat de persoon die de barbecue bedient nuchter is (de barbecue-BOB).
Houd je kinderen en huisdieren op minimaal 2 meter afstand van de barbecue.

*Houtskool barbecue

Vul de barbecue met een laagje houtskool of briketten. 
Stop de aanmaakblokjes tussen de houtskool of briketten. 
Steek de barbecue met een lange aansteker of lange lucifer aan. 
Gebruik geen brandbare vloeistoffen zoals spiritus, wasbenzine en bio-ethanol.
Leg het eten op de barbecue zodra de kolen of briketten een witte laag hebben. 
Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier. 

*Elektrische barbecue

Pas op voor regen: water en elektriciteit zorgen voor kortsluiting.
Controleer het warmte-element regelmatig op roest en slijtage. 

LET OP: blus een elektrische barbecue niet met water

* Gas barbecue

Controleer de datum op de gasfles. 
Controleer de gasslang op gaatjes. 
Zet de gasfles rechtop. 
Steek de barbecue aan op het moment dat je het gas opendraait. 

Na het eten
Laat de barbecue afkoelen. Dit kan wel 24 uur duren.