Vader worden, vader zijn

Je bent samen zwanger, hoor je vaak. Toch heb je als toekomstige papa geen baby in je buik. Misschien twijfel je aan de band met je kind? Maak je geen zorgen: zowel mannen als vrouwen kunnen super ouders zijn! Lijkt het voor mama allemaal iets meer vanzelf te gaan? Genoeg tijd met je kind spenderen is de snelste manier voor een inhaalbeweging.

Vaderinstinct?

Het woord ‘moederinstinct’ staat in het woordenboek. Maar is er ook zoiets als een vaderinstinct? Onderzoek geeft daar geen duidelijk antwoord op.

Het goede nieuws is: jij kan als vader groeien in je rol, op je eigen unieke manier. Door er van in het begin bij te zijn. Al die kleine momentjes van luiers verschonen, troosten, knuffelen en spelen, laten de band met je baby groeien. Zodat jij ook kan groeien als papa. Wacht dus niet tot je samen met je kind een balletje kan trappen, want die eerste momenten haal je niet meer in.

Naast heel veel liefde voor je kind, voel je als vader ook nieuwe verantwoordelijkheden en verwachtingen. Dat kan voor verwarrende gevoelens en voor druk zorgen. Je bent niet alleen! Andere vaders zullen je vertellen: “Ik voel dat ook.”

Wat voor vader wil je zijn?

De zwangerschap is een periode om na te denken wat voor vader je wil zijn. Streng of toegeeflijk, overal aanwezig of vaak van huis, eerder traditioneel of juist een moderne papa. Je eigen vader, bepaalt voor een stuk hoe je naar vaderschap kijkt. Maar natuurlijk kies je zelf hoe je bent als vader en opvoeder.

bron: groeimee.be