TopTip van de maand: Samen spelen, samen delen.

TopTip van de maand: Samen spelen, samen delen

Jij hebt het vast ook wel eens gezegd tegen je kinderen: Samen spelen is samen delen.

Dat lijkt vanzelfsprekend maar samen spelen en (speelgoed) delen is hartstikke lastig! De leeftijd van je kind speelt hierin natuurlijk een belangrijke rol, maar ook oudere kinderen lukt het niet altijd om fijn samen te spelen. Dat kan met van alles te maken hebben, nieuw speelgoed, onzekerheid, behoefte aan controle. Voor ouders is dit ook een lastig thema. Want je wilt zo graag dat je kind wel graag deelt!
Hoe kunnen jij je kind daarbij helpen en ondersteunen? 

Leg geen dwang op als het gaat om delen! Door te dwingend te zijn in dat delen moet, leert het kind dat zijn gevoelens ondergeschikt zijn aan het delen. Daardoor kan delen op voorhand een conflict opleveren.

Help je kinderen leren van een lastige situatie door ze te helpen zichzelf te ondertitelen: dat vond je best lastig, ik zag dat je het niet leuk vond, ik zie dat je boos bent etc…

Met hulp (van een ouder) om de beurt met een spel bezig zijn dat heel erg leuk is om te doen, kan helpen om samen spelen, samen delen te leren. Het plezier delen als de ander geniet is ook samen spelen!

Soms helpt het om een creatieve oplossing te bedenken door een draai aan het verhaal/spel te geven waardoor het uitgesloten kind er opeens ook bij hoort.  Of waardoor speelgoed een andere functie krijgt en samen spelen veel gemakkelijker wordt.

Laat ze het samen uitzoeken! Kinderen vinden best vaak spelenderwijs zelf een oplossing. Soms duurt het even, maar je in- en stilhouden kan dus best ook tot een oplossing leiden!

En, er hoeft ook niet altijd een oplossing te volgen. Soms lukt het niet. En dat is ook oké. Ook dat hoort bij het leven. Dan stopt het samen spelen. Volgende keer beter!

bron: FamilyFactory