Toptip van de maand: minder decemberstress

Het programma van een gezin in de decembermaand is vaak volgepropt met bezoekjes, uitstapjes, leuke en minder leuke verplichtingen. Een kerstdiner op school. Een borrel op het werk. Eerst de schoenen vullen en een week later alweer de kerstboom optuigen. Cadeautjes kopen. Boodschappen doen voor een feestmaal…

Vaak zijn er hoge verwachtingen en is er tussendoor nauwelijks tijd om op adem te komen. Kinderen zijn drukker en dwarser dan normaal. Ze maken spannende gebeurtenissen mee en veel dingen gaan anders dan anders dan anders. Thuis en op school.

Hoe zorg je ervoor dat het allemaal gezellig blijft?

Wij geven een paar tips:

Probeer de dagen voor kerst rustig te houden. Zo heb je straks voldoende energie voor de ‘kerstmarathon’.

Planning is het halve werk. Maak duidelijke afspraken met je partner en/of je ex-partner. Vergeet vooral niet dat jij niet alles alleen hoeft te doen. Verdeel de taken!

De feestdagen gezellig houden, is vooral een kwestie van doseren. Niet teveel willen en niet te veel beloven. Het is veel leuker als iets wél lukt waar je je kinderen nog niet over hebt verteld, dan dat je iets belooft wat uiteindelijk niet lukt.

Maak samen met je gezin het huis gezellig. Laat de kinderen helpen bij het versieren van de kerstboom en het ophangen van lichtjes en knutselwerkjes. Ook al wordt de boom niet helemaal naar je zin en vind je die geknutselde ster meer op een trol lijken.

Houd de feestdagen kindvriendelijk, klein en gezellig. Zoek het feestelijke in kleine, eenvoudige dingen. Steek bijvoorbeeld een kaarsje aan bij het ontbijt en leg mooie servetten neer.

Bedenk van te voren hoe en wanneer je tijdens deze drukke dagen een rustpunt kunt inbouwen voor jezelf en voor je gezin. Even geen bezoek en samen een film kijken of een wandeling maken.

Zorg voor ontspannende activiteiten voor de kleintjes tijdens het kerstdiner. Zet ze niet teveel achter een schermpje. Laat ze tekenen en kleuren, maar laat ze ook bewegen. Ze kunnen buiten rennen of verstoppertje spelen. Zo er is weer wat druk van de ketel.

Ben jij alleen tijdens (een van de) feestdagen? Doe dan iets waar je blij van wordt en energie van krijgt. Dat kan natuurlijk ook met een boek op de bank, of eindelijk die leuke serie in één ruk uitkijken.