TopTip van de maand: En, hoe was het op school vandaag?

Sommige kinderen raken niet uitgekletst over de schooldag. Andere kinderen vinden het juist lastig om te vertellen over hun dag. En dat terwijl je als ouder maar wat graag wilt weten wat je kind vandaag beleefd heeft. Daarom een aantal tips om in gesprek te komen met je kind, zonder te vragen ‘En, hoe was het op school vandaag..?’ 

  • Kijk naar je kind als het uit school komt. Gezicht op onweer? Wacht even met je vragen en laat merken dat je er bent voor je kind. Misschien begint je kind er zelf over of je kunt er op een later moment naar vragen. Bijvoorbeeld als je samen naar voetbaltraining fietst of de hond uitlaat.
  • Vraag of je kind iets over school wíl vertellen. Nu even niet..? Ook prima!
  • Concrete vragen helpen je kind. Dus niet: ‘Hoe was het?’. Maar: ‘Wat heb je gedaan met gym?’. ‘Naast wie zou jij graag zitten in de klas?’. ‘Wat zou jij het liefst nooit meer doen op school?’. 
  • Pak het moment: begint je wat gesloten kind zelf iets te vertellen over school, vraag dan door: ‘Goh, hoe was dat voor jou?’. ‘Hoe werd het opgelost?’ of ‘Wat zei de juf ervan en hoe vond jij dat?’.
  • Benoem de gevoelens van je kind achter een verhaal: ‘Je was vast teleurgesteld toen jij niet gekozen werd’, ‘Wat leuk voor je dat je al voor de tweede keer deze week geknutseld hebt! Daar hou jij juist zo van!’ of: ‘Ik snap dat je verdrietig bent dat je toch een onvoldoend hebt gehaald voor dat dictee. Je had er wel goed voor geoefend!’. 
  • Daag je kind uit om tenminste drie leuke dingen te vertellen die vandaag gebeurd zijn. En één ding wat niet leuk was.
  • Geef zelf het goede voorbeeld en vertel over je eigen dag: een presentatie waar je zenuwachtig voor was, een grappig gesprek of hoe blij je bent dat alle was weer opgevouwen in de kast ligt.

bron: Family Factory Nederland.