Toptip van de maand: Carnaval met je kleintje

Nog even en het carnavalsgeweld barst los! Sommige kinderen krijgen de Vasteloavend met de paplepel ingegoten of zijn met het “carnavalsvirus” geboren. Maar er zijn ook kinderen die er absoluut niks aan vinden, of in de war raken en bang worden. Kleine kinderen kunnen soms niet goed tegen harde geluiden en halen fantasie en werkelijkheid nog wel eens door elkaar! Daarbij komt dan ook nog de drukte om hen heen.

Wil je echt plezier hebben tijdens carnaval? Laat je kind dan wennen aan het verkleedgebeuren door thuis een verkleedkist te maken en voor te doen hoe jij je gaat verkleden. Zet samen met je kind een pruik op en weer af, laat je kind jouw gezicht “schminken” en draai alvast carnavalsmuziek. Zo komen jullie goed in stemming! 

Probeer je in te leven in de wereld van je kind. Zak eens door je knieën, ga op ooghoogte van je kind zitten. De wereld ziet er ineens heel anders uit! Benen, benen en nog eens benen in het buurthuis, in het café en tijdens de optocht! Geef je kind dus een veilige uitvalsbasis, dicht bij mama en papa.

Maak vooraf een goede planning, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Onthoud dat jij jezelf warm springt tijdens het lopen van of kijken naar de optocht, maar je kind zit stil in de bolder- of kinderwagen en koelt snel af. Een warme muts is al snel nodig voor de kleintjes. Een (veilige) kruik in de wagenzak of onder de deken zorgt voor extra warmte. Thee of chocolademelk meenemen in een thermoskan is ook een goed plan. Met ook nog een fles water in de tas hoef je niet telkens in de rij aan te schuiven voor een drankje.
  
Mocht het echt helemaal niet lukken, dwing je kind niet om te verkleden en carnaval te vieren. Vraag aan de vertrouwde oppas of die een middag/avond wil komen oppassen of sla desnoods een jaartje carnaval over. Volgend jaar kan je kind er heel anders tegenaan kijken.