TopTip: omgaan met een (pre)puber in huis

Had je na de turbulente peuterfase het gezinsleven aardig op de rit, nu dient de volgende fase zich alweer aan: de puberteit. Voor kinderen én ouders is dat zoeken naar nieuwe mogelijkheden om in een veranderende (leef)wereld met elkaar in contact te blijven:

Er verandert veel

  • Vertellen basisschoolkinderen je nog gemakkelijk hoe het was op school, wat ze met hun vrienden hebben gedaan of hoe ze zich voelen, pubers willen graag meer privacy. Gun je kind dat. Denk na over hoe je – ook als je wat kleiner behuisd bent – je puber een eigen plek kunt geven: bijvoorbeeld door een stuk van een kamer af te scheiden en afspraken te maken over wanneer je puber alleen wil zijn.
  • Merk je dat je puber ergens mee zit? Stap over je schaamte heen en vertel je puber een verhaal over iets waarmee je zelf worstelde toen jij een puber was. Door je zo kwetsbaar op te stellen, laat je je kind zien dat het bij je terecht kan.
  • Pubers kunnen ineens heel heftig reageren: van megaverdrietig alsof de wereld vergaat tot verschrikkelijk uitbundig en lacherig. Reageer met humor of maak een grapje op dezelfde manier als zij dat zouden doen. Het steeds afremmen van hun gedrag (‘Ssssstttt! Niet doen. Laat dat. Doe eens rustig’) maakt het er meestal niet gezelliger op in huis.
  • Niet alles is wat het lijkt! Jouw kind kan ineens veel minder spontaan lijken in het contact met jou. Alles is ‘Ok. Prima. Was leuk. Ja hoor’. Dit betekent niet altijd dat iets inderdaad maar ‘matig’ was. Soms merk je ineens in andere dingen dat je puber een activiteit of iets wat je hebt gezegd wel degelijk waardeert. Bijvoorbeeld doordat je je kind er met zijn vrienden wél enthousiast over hoort praten of je ziet ineens een positief berichtje langskomen op social media. En dat laatste brengt ons bij het volgende punt…
  • Pubers hebben vaak een grote interesse in sociale media. Veel pubers zullen een Instagram, Tik-Tok, Pinterest, SnapChat en YouTube account hebben of op z’n minst willen hebben. Het is als ouders belangrijk om te zorgen dat je je kind kunt begeleiden. Ook op dit gebied en ook als dit niet jouw belangstelling heeft. De enige manier om goed te weten wat de voor- en nadelen ervan zijn, is jezelf erin te verdiepen. En vergeet niet je puber om tips te vragen!
  • Jullie rollen veranderen. Je kind gaat meer en meer zelf de wereld ontdekken: zelf dingen ondernemen, zelf dingen regelen. Bekijk je eigen agenda (en die van je puber!) om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn om in contact te blijven. Als het iets is waar jullie allebei plezier aan beleven, heeft het de grootste kans van slagen: een seizoenskaart voor jullie favoriete voetbalclub, een middagje winkelen in een ‘nieuwe’ stad, samen de favoriete game spelen, een weekendje survivallen in de Ardennen, samen trainen voor een hardloopwedstrijd, cultuursnuiven in Amsterdam, een maandelijkse mountainbike middag,  of – als de kleintjes op bed liggen – samen nog een 12+-film te kijken en een pizza opwarmen.

Je blijft papa en mama

Hoe jullie gezinsleven ook verandert, wat blijft is dat jij de papa of mama bent en blijft van dit wonderlijke wezen dat puber heet.

Bron: FamilyFactory