Tips om snel te wennen aan de wintertijd!

Tip 1: ga 1 uur later slapen.

Bereid je kind (en jezelf) voor door aankomende zaterdag 1 uur later te gaan slapen. Of verdeel de overgang naar de nieuwe tijd over een aantal dagen, door bijvoorbeeld vanaf de woensdag elke avond een kwartier later naar bed te gaan.

Tip 2: gooi die gordijnen open!

Onze biologische klok kunnen we helpen door ‘s morgens met zoveel mogelijk licht op te staan. Gooi open die gordijnen! Wees actief, breng je kind te voet of met de fiets naar school en ga te voet of met de fiets naar het werk. Het is een goed plan om dit de hele wintertijd te doen want het voorkomt vermoeidheid in de winter.

Tip 3: zet je beeldschermen uit.

We weten het allemaal; zet een uur voordat je naar bed gaat, maar liever nog eerder, je beeldschermen uit. Het kunstmatige licht van al je beeldschermen onderdrukt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je dag- en nachtritme regelt.

Tip 4: houd je aan een vast ritme.

Het lichaam pikt het ritme van de nieuwe wintertijd het snelst op wanneer je een vast dag- en nachtritme hanteert. Ga daarom op vaste tijden slapen en sta steeds op dezelfde tijd op, alleen nu volgens de nieuwe klok. Eet ook op dezelfde tijdstippen alleen nu op de nieuwe tijd.

Tip 5: geen dutjes overdag!

Voelen jullie je duf en suf? Ga niet op de bank hangen, maar ga even de frisse lucht in. Een dutje doen is helemaal niet zo slim want dan kan je ’s avonds moeilijker inslapen.