Tip van de week: Bedank (o)pa en (o)ma!

Het op rolletjes laten lopen van je gezinsleven is een uitdaging. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je ouders voor dezelfde uitdaging stonden?

Weliswaar in een andere tijd en in een andere situatie, maar ook jouw ouders wilden niets liever dan hun kinderen een goede basis geven. Gebruik de komende tijd eens om met je ouders in gesprek te gaan. Vraag ze hoe het was om vader of moeder te zijn en wat zij belangrijk vonden in hun opvoeding.

Vergeet niet om hen ook te laten weten hoe belangrijk zij toen als ouders en nu als opa en oma voor jouw gezin zijn. Staan je ouders altijd klaar om op te passen? Helpt je vader bij het verbouwen van de zolder voor een stoere kamer van je zoon? Kan je je moeder altijd bellen als je een luisterend oor nodig hebt? Of precies andersom natuurlijk, dat kan ook. Laat ze weten dat de plaats die jouw ouders innemen, onbetaalbaar is.

Het is leuk als je tijd kunt vrijmaken om dit met je ouders te bespreken, bijvoorbeeld tijdens een etentje. Maar je kunt het natuurlijk ook anders aanpakken:

  • Schrijf je ouders een brief waarin je vertelt wat je zo in hen waardeert.
  • Laat de kinderen een mooie tekening maken van opa, oma en jouw gezin.
  • Geef je ouders een (proef)abonnement op een tijdschrift of koop kaartjes voor de bioscoop of het museum waar ze graag naartoe gaan.
  • Organiseer een etentje bij je thuis waarbij opa en oma de eregasten zijn. Alle kinderen kunnen hun steentje bijdragen: helpen boodschappen doen, groente snijden, de menukaart maken, het toetje bedenken of tussendoor een stukje muziek maken. Als verrassing hou je een speech waarin je verwoordt hoe belangrijk opa en oma zijn voor je gezin.

Ongetwijfeld kun je zelf nog veel betere dingen bedenken waarmee je zegt: ‘Mam, pap: fijn dat jullie er zijn!’

Bron: FamilyFactory