Scheiding. Hoe vertel ik het aan de kinderen?

Ga jij scheiden? Dat is ingrijpend voor jou én voor je kinderen. Kinderen van gescheiden ouders hebben vaker problemen, zoals problemen op school en emotionele problemen. Bij 20 procent van de kinderen die een scheiding meemaken, blijven de problemen voortduren. Bij ongeveer 80 procent gaat het na zo’n twee jaar weer goed. Het helpt als ouders op tijd hulp vragen. Het helpt ook als professionals rondom een gezin samenwerken.

Moeilijke beslissing
Scheiden is een moeilijke beslissing die je vaak neemt na een periode van spanningen en emoties. Een scheiding maakt veel indruk op kinderen. Vaak hebben ze voor de scheiding al gemerkt dat het niet goed gaat tussen hun ouders. Soms logeert een van de ouders tijdelijk elders. Of er zijn al veranderingen in de dagelijkse structuur. Toch komt de definitieve beslissing vaak onverwachts.

De boodschap
Het is belangrijk om samen het besluit van de scheiding aan de kinderen te vertellen. Kies een moment en een plek waar jullie kinderen zich op hun gemak voelen. Als jullie meerdere kinderen hebben, vertel het ze dan tegelijk om misverstanden te voorkomen. Ze hebben steun aan elkaar en kunnen elkaar ook troosten.

Duidelijke taal
Vertel samen, in duidelijke taal, waaróm jullie uit elkaar gaan. Vertel erbij dat de scheiding niet de schuld is van jullie kinderen. Betrek de kinderen niet in de scheiding en in het conflict. Vertel dat jullie altijd samen hun ouders blijven, allebei veel van hen houden en dit ook altijd blijven doen. Ga niet na dit gesprek nare dingen zeggen over de andere ouder.

Emoties
Alle kinderen hebben het moeilijk met het uit elkaar gaan van hun ouders. Het gezin valt uit elkaar. Vaak gaat dit gepaard met behoorlijk wat emoties, bij de ouders en bij de kinderen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld erg verdrietig zijn, of boos op één of beide ouders. Dat is heel normaal. Toon daar begrip voor. Blijf zelf rustig, hoe moeilijk ook, en steun de kinderen op emotionele momenten. Wanneer ouders scheiden maken kinderen per definitie een periode van veel veranderingen mee. Houd gezinsgewoontes daarom zoveel mogelijk in stand, zoals vaste rituelen rondom eten en slapen. Dit geeft zekerheid en veiligheid aan de kinderen.

Tips
Bekijk eens dit filmpje met tips voor ouders die gaan scheiden. Hoe kunnen kinderen reageren en hoe kun je als ouder je kind steunen? Hoe help je je kind omgaan met een scheiding?

Bron: NJI