Op pad: De Dames Hond

De Dames Hond, dat staat met grote letters geschreven op een bord bij de ingang van de locatie Jens. Wekelijks loop ik er langs en vraag me af; “De Dames Hond, wat is dat?” terwijl er in mijn hoofd een beeld verschijnt van een nuffig hondje aan een roze riempje. Zo’n hondje waar onze kleindochter van zes zo dol op is.  Natuurlijk hoef je tegenwoordig alleen maar internet te openen om de nodige informatie te vinden, maar een gesprek voeren en eens even rondkijken in die grote ruimte achter de deur van De Dames Hond leek mij veel interessanter. 

Alsof het zo moet zijn kom ik op een morgen bij de ingang een aardige mevrouw met een hond tegen. Het is Judith Eberson van de Dames Hond. We maken een afspraak en zo sta ik een aantal dagen later bij De Dames Hond voor de deur. 

Als ik deur open en naar binnen loop, word ik direct vrolijk begroet door Juultje. Zij is een van de drie Dames Honden. Juultje is geen klein nuffig hondje, maar een super enthousiaste Dalmatiër. Ze lijkt zo uit de film 100 en 1 Dalmatiërs gestapt. Terwijl Judith een kop koffie zet hebben wij meteen al een goed ‘gesprek’. Juultje blijft in mijn buurt alsof ze weet dat ik mijn pas overleden hond mis. Ze blijft vragen om aandacht totdat ze afgeleid wordt door een botje en tijdens de rest van het interview lekker op haar kussen ligt te dromen. 

Judith Eberson vertelt dat zij al sinds 1993 als hulpverlener werkzaam is. Ze heeft met jongeren gewerkt in de GGZ en heeft diverse verdiepingstrainingen zoals angstcoach, prikkelverwerking en autisme-expert gedaan. Daarnaast is zij ook altijd werkzaam geweest met honden. Zo heeft ze een eigen hondenschool gehad en een opleiding hondengedragstherapeut gevolgd. 

Judiths interesse in het werken met honden is min of meer bij toeval ontstaan. Judith ging meer uren werken bij de GGZ, maar had een probleempje met de opvang van haar eigen honden. Ach, de honden konden wel mee als ze maar braaf op kantoor bleven en geen aandacht vroegen. Dit was in een tijd dat er nog niet te moeilijk werd gedaan over dit soort vragen. Al snel kregen de cliënten in de gaten dat er twee honden in huis waren en kwamen er spontane reacties. Een cliënt die nooit buiten kwam ging nu ineens op pad om wat lekkers te halen voor de honden. Een ander die eigenlijk nooit veel zei, begon spontaan verhalen te vertellen terwijl een van de honden gezellig tegen hem aanleunde. Toen ging Judith op zoek naar meer wetenschappelijke informatie over de interactie tussen mens-hond en ging er een hele wereld voor haar open. 

In de jaren die daar op volgden heeft Judith altijd het geluk gehad dat ze bij werkgevers werkte die het goed vonden als ze een hond inzette tijdens haar begeleidingen. Zo kon ze samen met de hond en cliënt werken aan de doelen die er lagen. Uiteindelijk heeft ze bij een van die werkgevers Madelon Stoffels ontmoet. Madelon werkte, net als Judith, met een hond bij de coaching en begeleiding van jongeren. 

Jaren later, toen beiden niet meer werkzaam waren bij deze werkgever, lopen Madelon  en Judith elkaar weer tegen het lijf en ontstaat het idee om samen een eigen praktijk te starten. Samen met hun vierpotige collega’s vormen zij nu De Dames Hond. Een praktijk voor coaching van kinderen en jongeren met honden. 

De jongeren/kinderen die in de praktijk komen worden altijd begeleid door een ouder. Zo kan de ouder zien op welke manier hun kind leert, groeit en werkt aan zijn doelen. Het is belangrijk dat de ouder nauw betrokken is en blijft bij het hele proces, want niemand kent het kind zo goed als de ouder. Dit gebeurd allemaal in het tempo van het kind. Soms komt daar in het begin nog geen hond bij kijken en wordt de hond op een later moment geïntroduceerd. Het doel is dat het kind (en de ouder) in zijn eigen kracht komt te staan 

Eenmaal thuis bedenk ik dat ik nog een belangrijke vraag ben vergeten te stellen; Waarom de naam De Dames Hond? Een appje naar Judith brengt het antwoord: Judith en haar collega zochten een Nederlandse naam die bij kinderen past en in hun hoofd blijft hanen.  Zoiets als ‘opa Munstergeleen” of oma friet”. Het moest passen bij het beeld dat kinderen en jongeren bij hun zouden hebben:  Dames en een hond.  Het is een naam die aanspreekt en nieuwsgierig maakt.

Wil jij nog meer weten over De Dames Hond? Ga dan naar de website https://dedameshond.nl/onzediensten. Daar vind je alle informatie.