Omgaan met een eigenwijze puber

Pubers zijn vaak eigenwijs; ze zijn het liever niet met je eens. Dat komt door de groei van de hersenen en de wil om zelfstandig te worden. Ga je daar steeds tegenin, dan kun je veel ruzie hebben. Hoe ga je om met je eigenwijze puber?

Laat je puber eigenwijs zijn. Dat is goed. Het betekent dat ze zich ontwikkelen. Ze komen op voor zichzelf en voor dingen waar ze mee bezig zijn.

•            Luister naar je puber. In plaats van meteen zeggen wat ze moeten doen, kun je pubers beter zelf laten bedenken wat ze kunnen doen.

•            Leg uit waarom je iets wilt. Vertel bijvoorbeeld waarom je wilt dat je zoon of dochter op tijd thuiskomt. Stel samen regels op. Vertel bijvoorbeeld dat je wilt dat je zoon of dochter één keer per week zijn bed verschoont. Meer niet. Bemoei je niet te veel met de kamer van je kind.

•            Gun je kind privacy. Je hoeft niet altijd te weten waar hij/zij is. Vraag niet steeds naar details.

•            Laat pubers zelf de gevolgen van hun gedrag ontdekken. Gooit je kind zijn sportkleren niet in de wasmand? Doe het dan zelf ook niet. Dan moet je zoon of dochter in stinkende kleren sporten, of nieuwe kleren kopen. Dat wil je kind vast niet. Zo help je je kind te doen wat jij vraagt. Komt je kind niet op tijd uit bed? Dan komt hij/zij te laat op school of bijbaan. Eigen verantwoordelijkheid!

Dwars

Pubers zijn vaak dwars. Het lijkt alsof ze niets van je willen aannemen. Toch willen ze ook graag een goed contact met jou. Geef dus niet op, ook al is het moeilijk omdat je kind toch wel doet waar het zin in heeft. Een puber heeft aandacht nodig. Blijf luisteren, praten en overleggen en laat zien dat je interesse hebt in je kind. Pubers willen graag dat je ze serieus neemt.

Wil je het contact met je puber verbeteren? Denk dan aan deze grote lijnen.

•            Laat zien dat je interesse hebt: vraag je puber hoe het met hem of haar gaat. Zeg niet meteen wat jij ergens van vindt. Dan is het al snel een ‘preek’. Daar heeft je puber geen zin in.

•            Neem de wensen, gevoelens en ideeën van je puber serieus. Dat is beter voor het zelfrespect van je kind. Natuurlijk betekent dat niet dat je alles maar goed moet vinden.

•            Houd vast aan de normen en waarden die jij belangrijk vindt. Je puber vindt dit misschien onzin, maar als je duidelijk laat zien waar jij voor staat, ben je betrouwbaar. Dat willen kinderen graag van hun ouders.

•            Praat over regels en grenzen. Maak samen duidelijke regels en geef advies. Je moet nu veel vaker onderhandelen en je wordt steeds minder opvoeder en steeds meer adviseur.

•            Vertrouw erop dat het goed komt. Je puber is niet opeens een ander mens, het is geen vreemde. Jouw kind blijft hetzelfde, maar sommige eigenschappen worden in de puberteit duidelijker. Andere eigenschappen verdwijnen juist.

•            Vertrouw op jezelf als ouder. Je puber wil geen perfecte ouders. Je kind verwacht heus niet dat je het altijd begrijpt.

•            Je puber is ook leuk!

Volwassen worden

De puberteit is spannend. Wat voor mens wordt je puber? Als je zo denkt, begrijp je je kind beter. Je hoeft je niet altijd zorgen te maken. Kijk maar eens van een afstandje naar je kind. Zo zie je beter hoe je zoon of dochter probeert om volwassen te worden. Daar kun je trots op zijn.

Kijk voor meer informatie over het opvoeden van pubers op:

https://www.opvoeden.nl/puber/