Niet al het vuurwerk kan je zomaar afsteken!

We naderen het eind van het jaar en zoeken elkaar op om samen 2023 af te sluiten met oliebollen, een (alcoholvrij) drankje en met vuurwerk. Niet al het vuurwerk dat je kunt kopen of krijgt aangeboden, mag je afsteken.

In sommige steden geldt een vuurwerkverbod, via de link onderaan dit artikel, lees je in welke steden dat zo is.

Sterretjes en knalerwten (F1-vuurwerk), cakes, compoundboxen en grondbloemen zijn gewoon beschikbaar (F2-vuurwerk) en mag je afsteken als er geen lokaal verbod geldt. Knalvuurwerk (zoals rotjes), losse enkelshotsbuizen, knalstrengen, losse vuurpijlen, Romeinse kaarsen en babypijltjes vallen in categorie F3 en blijven verboden.

De laatste jaren stijgt de populariteit van carbidschieten. Deze activiteit is in veel gemeenten niet toegestaan. Ben je dit dus van plan, check dan vooraf eerst de richtlijnen in je eigen gemeente om een onnodige boete te voorkomen. Deze richtlijn geldt ook voor het loslaten van wensballonnen.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat de vuurwerkverkoopdagen voor de jaarwisseling van 2023-2024 dit jaar vallen op 28, 29 en 30 december. Alleen deze dagen is het mogelijk om vuurwerk in te slaan. Op 31 december is het niet mogelijk vuurwerk te kopen, aangezien deze dag op een zondag valt.

https://www.grootvuurwerk.nl/nieuws/vuurwerkregels-2023-2024/