Na de zomervakantie terug in het ritme komen

De zomervakantie is bijna voorbij. 28 augustus gaan de kinderen weer naar school. Je kind vindt het misschien best spannend om voor het eerst naar school te gaan of in een nieuwe groep te beginnen. Of misschien heb je juist een kind dat ongeduldig al weken roept dat het eindelijk naar de ‘grote school’ mag. Zin of nog geen zin, je kind moet waarschijnlijk (terug) in een schoolritme komen.

Vroeger naar bed

Tijdens de zomervakantie is je kind misschien later naar bed gegaan dan normaal. Begin daarom een aantal dagen voor de school start om weer in het ritme te komen. Zo wordt opstaan makkelijker voor je kind als het weer naar school gaat. Op deze manier begint je kind met minder moeite aan de eerste week.

Afsluiten

Veel kinderen vinden het fijn wanneer de vakantie op een duidelijke manier wordt afgesloten. Een laatste dagje uit, een speciaal etentje of een ander ritueel helpt je kind(eren) ervaren dat de vakantie nu echt voorbij is. Praat over de leuke dingen die jullie deden tijdens de vakantie en bespreek daarna hoe het straks weer op school zal gaan. Wat is er nieuw op school (een andere meester of juf, een ander lokaal, misschien nieuwe klasgenootjes), waar heeft je kind zin in en waar ziet het misschien een beetje tegen op?

Weekplanner

In de zomervakantie raken kinderen vaak het overzicht van de dagen een beetje kwijt. Ze hebben weinig houvast om te weten of het woensdag is of zaterdag. Een weekplanner kan helpen om hier weer grip op te krijgen en om een stressvolle eerste schoolweek te voorkomen. Die is al hectisch en spannend genoeg. Je kunt de weekplanner samen invullen eventueel met icoontjes. Neem daarin de planning van de school, van de BSO en van de ‘clubjes’ mee. Wanneer heeft je kind bijvoorbeeld gymles op school. Wat zijn de korte en lange dagen op school? Wanneer wordt het opgehaald door opa, oma of de oppas? En wanneer gaat je kind naar zwemles?

Ontbijt

Door een goede voorbereiding (schooltas de avond vooraf inpakken, kleren klaarleggen), kan je kind in de ochtend rustig opstarten. Een haastig gevoel op de eerste dag (en op alle andere dagen) wil je zoveel mogelijk vermijden. Zorg voor een gezond ontbijt en neem er de tijd voor.