Mobieltje verstoort concentratie en slaap

Uit onderzoek van Teun Siebers (Universiteit Amsterdam), is gebleken dat sociale media op de telefoon van jongeren de concentratie en de nachtrust verstoren.

Siebers constateerde dat jongeren hun telefoon vaak kort gebruiken en dan naar één app kijken. Dat gefragmenteerde telefoongebruik zorgt er bij 77 procent van de jongeren voor dat ze snel zijn afgeleid. Wanneer jongeren hun telefoon langer achter elkaar gebruiken, heeft dat bij 55 procent een afleidend effect.

Ook keek hij naar de invloed van het telefoongebruik op de slaap van de jongeren. Hij zag een groot verschil in het soort app dat jongeren gebruiken in het uur voordat ze naar bed gaan en ’s nachts in bed. Games en sociale media zijn dan slecht voor de kwaliteit van hun slaap. Maar video-apps hebben geen invloed.

Siebers pleit ervoor om jongeren te leren hun telefoongebruik in de hand te houden. ‘Het is aan volwassenen om jongeren te ondersteunen bij het omgaan met sociale media’,  reageert Vivian den Blanken van het Nederlands Jeugdinstituut. ‘Het sociale leven van jongeren speelt zich voor een belangrijk deel online af. Houd daar rekening mee.’

Dat is best lastig voor ouders. Botweg verbieden werkt niet, maar wat dan wel? Ben nieuwsgierig naar de online wereld van jouw kind. Vraag eens hoe die ene app werkt en wat er zo leuk aan is. Toon interesse en vraag op welke sociale media jouw kind zit, waarvoor hij/zij deze gebuikt en vergeet niet: Jij bent het voorbeeld dus let ook op jouw telefoongebruik!

Bron NJI