Meer bewegen, meer cultuur, meer fruit én een feestbeleid

An d’r Put is Gezonde School van de Toekomst

Sinds dit jaar is basisschool An d’r Put in Landgraaf Gezonde School van de Toekomst. Een titel die je niet zomaar krijgt en waar een lange voorbereiding aan vooraf gaat. “Een aantal jaar geleden waren we een controleschool”, vertelt de Gezonde School Coördinator. “Onderzoekers kwamen onze leerlingen meten en wegen. Daaruit bleek dat veel kinderen te zwaar waren. Docenten vonden ook dat er op het gebied van voeding en beweging veel te verbeteren was. We zagen regelmatig broodtrommels met koeken in plaats van met boterhammen.”

Samen bewegen

Als eerste pakte An d’r Put het bewegen aan. Bewegen en sporten verbetert de gezondheid en de motoriek van kinderen en draagt bij aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling. “Het begon met opa’s die in de pauzes met de leerlingen kwamen voetballen. Het bewegen breidde daarna verder uit.”
Na het bewegen kwam het ‘waterbeleid’. “Op school drinken we alleen water. De leerlingen hebben een bidon die ze altijd mogen vullen. Alleen bij de lunch maken we een uitzondering, dan is er ook zuivel.”

Alles proeven

Het fruitaanbod en de lunch waren de volgende gezonde stappen. “In de kleine pauze krijgt iedereen fruit. We motiveren onze leerlingen om alles te proeven, maar als ze iets niet lekker vinden, hoeven ze het niet op te eten. Ze leren in ieder geval heel veel groente en fruit kennen en ontdekken heel veel smaken.”
Kinderen die overblijven hebben een lege broodtrommel bij zich die ze vullen met gezonde producten. Voor het fruit in de kleine pauze en de lunch in de middagpauze betalen de ouders 1,75 euro per dag.

Weerstand

Met name vanwege de lunch was er weerstand van ouders. Vooral van ouders die niet bewust voor een gezonde school hadden gekozen, omdat hun kinderen al op school zaten toen het beleid veranderde. “Ze zeiden ‘ik wil zelf bepalen wat mijn kind eet.’ Leerlingen mogen nog steeds thuis middageten, maar dat zijn er veel minder geworden. Ook omdat ons aanbod aan sport en cultuur in de pauze enorm is uitgebreid. Leerlingen hebben veel keuzes: van fotografie met je telefoon tot breakdancen en free runnen en van ontspanningsoefeningen tot toneel. Een keer nergens aan meedoen en gewoon op de speelplaats zijn, kan natuurlijk ook.”

Volkorenbrood

Sommige leerlingen zetten grote stappen. “We zien het zelfs bij feestdagen als er vlaai en chocolade op tafel staat. In het verleden gingen de kinderen direct op de zoetigheid af, nu kiezen ze vaak eerst iets hartigs en blijft er zelfs vlaai over. Sommige kinderen vinden volkorenbrood inmiddels lekkerder dan witbrood. We hebben het niet wetenschappelijk onderbouwd, maar de leerlingen zijn rustiger en maken minder ruzie nu ze minder suiker binnenkrijgen.”

Feestbeleid

An d’r Put heeft het principe van Gezonde Basisschool van de Toekomst helemaal omarmd. Daar hoort ook trakteren bij. De school had twee opties: kiezen voor gezonde traktaties of kiezen voor een feestbeleid. An d’r Put koos unaniem voor het feestbeleid. “Gezonde producten zijn best duur, wat voor sommige ouders een probleem is. En wat doe je als leerlingen toch met zakjes chips of muffins aankomen? Met een feestbeleid is iedereen gelijkwaardig. Niemand valt erbuiten vanwege een allergie of geloofsovertuiging.”

De school overlegde met de leerlingenraad. De leerlingen vonden dat vier elementen sowieso in het feestbeleid moesten zitten:

– aandacht voor de jarige op het smartboard
– zingen voor de jarige
– de jarige mag een activiteit kiezen
– de jarige mag een cadeautje grabbelen

      Daarnaast geeft iedere docent zijn of haar eigen draai aan hoe ze de jarige in het zonnetje zetten. “Leerlingen vonden trakteren echt heel leuk, maar ze vinden het geen ramp dat het niet meer mag.”

      Het feestbeleid in groep 4

      Smaaklessen

      Als het aan de docenten en ander personeel van An d’r Put ligt, gaat de school nog een stap verder in de gezonde richting. “We vinden het vooral belangrijk dat iedereen dezelfde kansen heeft. Je gezondheid en je financiële situatie zijn te veel afhankelijk van waar je wieg staat, dat is niet eerlijk. In de toekomst willen we graag smaaklessen geven en ervoor zorgen dat leerlingen tussen de lessen door nog meer bewegen. Bij ons maken kinderen in elk geval een gezonde start, of ze nu in een flatje opgroeien of in een vrijstaande villa.”