Maak tijd voor het ontbijt!

“Een goed begin is het halve werk”, zei mijn moeder altijd.

Dat is niet alleen zo bij het uitvoeren van klusjes, maar ook bij de start van de dag. Een goed begin van de dag zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt om te leren, te werken, te fietsen… Bij zo’n goede start hoort natuurlijk een ontbijt!

Met een lege maag kun je niet leren

Regelmatig lees ik dat kinderen zonder ontbijt op school komen en dat dit een negatieve invloed heeft op hun schoolprestaties. Logisch, met een lege maag kan je niks in je koppie opnemen.

Natuurlijk zijn er gezinnen die het niet breed hebben, die de eindjes aan elkaar moeten knopen. Ik heb jarenlange ervaring met het begeleiden van gezinnen in diverse wijken, met verschillende aantallen kinderen, verschillende inkomens en verschillende culturen. Dat heeft mij geleerd dat weinig geld niet de enige reden is waarom kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Heel vaak krijg ik ‘geen tijd’ als reden. We hebben het druk, druk met van alles. Tegenwoordig vooral ook met appen en het checken van sociale media.

Niet moeilijk of duur

Een goed ontbijt hoeft niet moeilijk, duur of tijdrovend te zijn. Bovendien, tijd kan je maken. Het hoeft niet dat driesterren ontbijt te zijn van Instagram of Pinterest. Een boterham met pindakaas of een kom yoghurt met muesli is ook een goede start.

Gun je kind en jezelf een goede start van de dag en maak er een goed voornemen van om elke dag te beginnen met een ontbijt!

https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/wat-is-een-gezond-ontbijt-.aspx

Iris