Je kind en influencers

Influencers zijn populair bij kinderen en jongeren. Het is heel begrijpelijk dat ouders zich daar wel eens zorgen over maken.

‘Weet mijn kind wel wat echt en niet echt is online?’
‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind zich niet laat meeslepen of beïnvloeden door een influencer?’

Het zien van bepaalde beelden kan ertoe leiden dat kinderen en jongeren dingen gaan doen, zoals een petitie ondertekenen of meedoen aan een dance challenge. Maar ook dure designerkleding kopen en daardoor in de schulden komen. Of een filmpje met een neppistool opnemen en verspreiden via sociale media. Met alle gevolgen van dien.

In gesprek

Blijf altijd in gesprek met je kind over zijn online gedrag. Bekijk samen met je kind de favoriete filmpjes op bijvoorbeeld YouTube en TikTok. Stel vragen: Wat vind jij leuk in deze video? Denk je dat dit echt is of gespeeld? Klopt het wat deze influencer zegt? Geloof je alles wat de influencer zegt? Kan het waar zijn wat je ziet? Hoe denk je dat die influencer aan al die spullen komt?

Leg uit waarom je sommige filmpjes niet passend vindt. Is je kind er te jong voor? Past het niet in de lijn van jullie opvoeding? Is het misleidend, discriminerend of kwetsend? Leg het uit. Draai de rollen eens om en vraag je kind wat het zou doen als hij de ouder was en jij het kind.

Luister naar je kind

Leer je kind kritisch denken en vragen te stellen bij wat het ziet, hoort en ervaart. Thuis, op school, bij de sportclub en natuurlijk op sociale media. Laat je kind merken dat je zijn vragen en opmerkingen niet gek of stom vindt en dat iedereen fouten maakt, ook jij. Gaat er iets mis, oordeel dan niet, maar luister rustig naar je kind. Een goede vertrouwensband is heel belangrijk. Zo durft je kind ook om hulp naar jou toe te gaan op het moment dat er dingen helemaal misgaan.

Heb je ernstige zorgen, zoek dan hulp via sites als veiliginternetten of doe een melding bij Meldknop.