Iris blogt: Dag kleine Piet
Ergens in een klein dorpje in Brabant gaat een zucht van verlichting door het huis. Het is voorbij, ze zijn weg. Sint en zijn Pieten zitten op de stoomboot terug naar Spanje. De relatieve rust keert terug in huis.
Drie weken lang leefde het gezin onder hoogspanning, want de jongste telg van het gezin was verdwenen. Als je ’s avonds voor het slapen gaan stiekem om het hoekje van de slaapkamerdeur spiekte, meende je hem nog te zien liggen in zijn bed. Maar in de ochtend verdween hij, veranderde hij in Piet.
Jongen wordt Hoofdpiet
Hij veranderde in Hoofdpiet, wel te verstaan. Hoofdpiet wilde geen andere kleren aan dan zijn Pietenpak. Het Hoofdpietenpak, niet de andere Pietenpakken die ook in de jutezak vol verkleedkleren lagen. Dat dit pak te klein was, vond hij geen probleem. Zijn blote beentjes werden in de kousen van zijn zusje gestoken en zijn truitje paste net onder het jasje van het pak. Hoofdpiet moest wel in zijn gewone kleren naar school, dat was de afspraak. Een afspraak die regelmatig discussie opleverde.
Elke morgen inspecteerde hij de schoentjes, want je kunt ze wel elke dag zetten, er zit niet altijd wat in. De hele dag zong Hoofdpiet luidkeels Sinterklaasliedjes met een schuin oog naar de schoorsteen of naar buiten. Hoofdpiet meende vooral in de ochtend- en avondschemering zijn collega Pieten te zien lopen op de daken, klimmen over de hekken en rennen door de tuinen. Dat leverde dan weer een discussie op met zijn zus, die er zo het hare over dacht. Regelmatig verdween Hoofdpiet naar de gang om dan na luid bonzen op de deur naar binnen te komen onder het zingen van “hoor wie klopt daar kinderen”.
De dagen werden afgesloten met het Sinterklaasjournaal en geloof me dat was dit jaar ontzettend spannend. Het begon al met de gezonken stoomboot. Grote paniek brak uit. Dikke tranen en een ontroostbaar jongetje dat naar oma mocht bellen. Oma weet immers raad bij problemen met en rond Sinterklaas, paashazen, kabouters… Kortom, de hele fantasiewereld van een kleuter. Ze vindt altijd een passend antwoord, een oplossing of een troostend woord.
Het waren drie weken vol stress over Pieten die door het dorp liepen, luisterden aan deuren en ramen en door de schoorsteen kropen. “Mama de kachel moet wel uit vanavond, anders is het te heet voor Piet”. Drie weken stress over de zakken met streepjescode die over de hele wereld waren uitgewaaierd. Zouden ze wel op tijd bij de kinderen in Nederland zijn? Maar uiteindelijk kwam alles goed, dat had oma ook al voorspeld.
Piet is weer jongen
Nu loopt er weer een klein jongetje rond in dat huis ergens in een klein dorp in Brabant. Een beetje verloren zo zonder zijn Hoofdpietenpak. Hij zingt nog Sinterklaasliedjes, want je weet nooit of er nog een Luisterpiet is achtergebleven, maar de spanning is weg.