Iris op pad: De Dames Hond

‘De Dames Hond’ staat met grote letters geschreven op een bord bij de ingang van de Jens-locatie. Wekelijks loop ik erlangs en vraag me af: “De Dames Hond, wat is dat?”, terwijl er in mijn hoofd een beeld verschijnt van een nuffig hondje aan een roze riempje. Zo’n hondje waar onze kleindochter van vijf zo dol op is.

Natuurlijk hoef je tegenwoordig alleen maar internet te openen om de nodige informatie te vinden, maar een gesprek voeren en eens even rondkijken in die grote ruimte achter de deur van De Dames Hond leek mij veel interessanter.

Alsof het zo moet zijn, kom ik op een morgen bij de ingang een aardige mevrouw met een hond tegen. Het is Judith Eberson van De Dames Hond. We maken een afspraak en zo sta ik een aantal dagen later voor de deur.

Als ik de deur open en naar binnen loop, word ik direct vrolijk begroet door Juultje, een van de die Dames Honden. Juultje is geen klein nuffig hondje, maar een super enthousiaste Dalmatiër, zo uit de film 100 en 1 Dalmatiërs gestapt. Terwijl Judith een kop koffie zet, hebben Juultje en ik meteen een goed ‘gesprek’. Juultje blijft in mijn buurt alsof ze weet dat ik mijn pas overleden hond mis en ze blijft vragen om aandacht totdat ze wordt afgeleid door een botje. Tijdens de rest van mijn interview met Judith ligt ze lekker op haar kussen te dromen.

Judith vertelt dat zij al sinds 1993 als hulpverlener werkt. Ze werkte met jongeren in de GGZ en heeft diverse verdiepingstrainingen gedaan, zoals voor angstcoach, prikkelverwerking en autisme-expert. Daarnaast werkte ze ook altijd met honden. Ze volgde een opleiding tot hondengedragstherapeut en had een eigen hondenschool.

Haar interesse in het werken met honden ontstond min of meer bij toeval. Judith ging meer uren werken bij de GGZ, maar had een probleempje met de opvang van haar eigen honden. Ach, de honden konden wel mee als ze maar braaf op kantoor bleven en geen aandacht vroegen. Dit was in een tijd dat er nog niet te moeilijk werd gedaan over dit soort dingen.

Al snel kregen de cliënten in de gaten dat er twee honden in huis waren en kwamen er spontane reacties. Een cliënt die nooit buiten kwam ging nu ineens op pad om wat lekkers te halen voor de honden. Een ander die eigenlijk nooit veel zei, begon spontaan verhalen te vertellen terwijl een van de honden gezellig tegen hem aanleunde. Judith ging op zoek naar meer wetenschappelijke informatie over de interactie tussen mens en hond en ging er een hele wereld voor haar open.

In de jaren die volgden had Judith altijd het geluk dat haar werkgevers het goed vonden als ze een hond inzette tijdens haar begeleidingen, om zo met cliënten samen te werken aan de doelen die er lagen. Uiteindelijk ontmoette ze bij een van die werkgevers Madelon Stoffels. Madelon werkte net als Judith met een hond bij de coaching en begeleiding van jongeren.

Jaren later, toen beiden niet meer werkzaam waren bij deze werkgever, liepen ze elkaar weer tegen het lijf en ontstond het idee om samen een praktijk te starten. Samen met hun vierpotige collega’s vormen zij nu De Dames Hond. Een praktijk voor coaching van kinderen en jongeren met de enthousiaste hulp en inzet van honden.

De kinderen/jongeren die in de praktijk komen, hebben altijd een ouder bij zich. Zo kan de ouder zien op welke manier hun kind leert, groeit en werkt aan zijn doelen. Het is belangrijk dat de ouder nauw betrokken is en blijft bij het hele proces, want niemand kent het kind zo goed als de ouder. De ontwikkeling gebeurt allemaal in het tempo van het kind, soms begint het traject zonder hond en wordt de hond op een later moment geïntroduceerd. Het doel is dat het kind (en de ouder) in zijn eigen kracht komt te staan.

Eenmaal thuis bedenk ik dat ik nog een belangrijke vraag ben vergeten: “Waarom de naam De Dames Hond?” Een appje naar Judith brengt het antwoord: Judith en haar collega zochten een Nederlandse naam die bij kinderen past en in hun hoofd blijft hangen. Zoiets als ‘Opa Munstergeleen’ of ‘Oma Friet’. Het moest passen bij het beeld dat kinderen en jongeren hebben als ze aan Judith en Madelon denken: dames en een hond. Het is een naam die aanspreekt en nieuwsgierig maakt. Bij mij werkte dat in ieder geval!

Wil je meer weten over De Dames Hond? Op de website https://dedameshond.nl/onzediensten vind je alle informatie.