Carnaval: feest, gezelligheid en voor veel jongeren hun eerste glas alcohol

Jij hebt als ouder meer invloed op het drinkgedrag van je kind dan je denkt. Jouw drinkgedrag is het voorbeeld! Laat je kind tot 18 jaar geen alcohol drinken, ook niet thuis ‘voor de gezelligheid’. Want hiermee leer je je kind dat alcohol en gezelligheid bij elkaar horen.

Pubers kunnen behoorlijk dwars zijn. Alcohol verbieden is niet voldoende en werkt vaak averechts. Het is vooral belangrijk om over alcoholgebruik te praten. Vraag aan je kind waarom het graag wil drinken. Leg uit wat de gevolgen van alcohol kunnen zijn op langere termijn en heb het over het risico van binge drinken (in een korte tijd heel veel drinken). Bereid je voor op vragen van je kind. Leg uit wanneer en waarom jij wel of niet drinkt. Zo kom je samen in gesprek. Hiermee stimuleer je je kind om na te denken over het drinken.

Groepsdruk speelt een grote rol bij het alcoholgebruik van jongeren, zeker met carnaval. (“Doe niet zo ongezellig.” “Drank hoort erbij.” etc…) Praat met je kind over hoe het zich kan verweren tegen die groepsdruk en voet bij stuk houdt.

Heeft je kind toch (te veel) gedronken? Word niet direct kwaad, laat het zelf de ‘rommel’ opruimen en ga op een rustig moment in gesprek.

  • Spreek van tevoren af dat je kind tijdens carnaval niet drinkt.
  • Maak met de volwassenen met wie je op stap gaat de afspraak dat ook zij jouw kind geen alcohol aanbieden
  • Dus ook geen scheutje alcohol in de frisdrank van je kind
  • Heeft je kind toch gedronken, bespreek dat dan de volgende dag op een rustig moment
  • Blijf duidelijk aangeven dat je niet wilt dat je kind alcohol drinkt