Help, mijn kind is kwijt

Een pretpark, winkelcentrum, braderie, dierentuin, strand… Allemaal plekken waar je je kind gemakkelijk uit het oog verliest. Vooral in de vakantieperiode komt het vaak voor. Een nare ervaring voor jou en voor je kind. Wij geven je een aantal tips om te voorkomen dat je je kind kwijtraakt. En we eindigen het artikel met hoe je het beste kunt handelen als je je kind ondanks alles toch bent kwijtgeraakt.

Tip 1: Let goed op

Dit lijkt misschien een open deur, maar de belangrijkste manier om te voorkomen dat je je kind kwijt raakt, is je kind voortdurend in het oog te houden. Hand in hand lopen, verkleint de kans elkaar kwijt te raken aanzienlijk. Maar in een speeltuin of op het strand is dit natuurlijk niet echt een optie. Probeer je kind toch ook daar steeds in het vizier te houden. Laat je niet afleiden door je telefoon, een gesprek, of een tijdschrift. Een kind heeft immers maar een paar seconden nodig om kwijt te raken in een drukke menigte. Als je met meerdere volwassenen bent, kun je afspreken elkaar af te wisselen. Dan kun je toch even wat voor jezelf doen, terwijl de ander een oogje in het zeil houdt.

Tip 2: Maak afspraken

Als jullie aankomen op de plek van bestemming, leg je je kind goed uit wat het moet doen als het jullie kwijt is. Spreek met je kind een punt af waar jullie samen komen als jullie elkaar uit het oog verliezen. Of spreek juist af dat het kind blijft staan waar het staat als het jullie kwijt is. Of instrueer je kind een andere vader of moeder aan te spreken, mocht het jullie kwijt raken.

Tip 3: Bepaal de grens

Als je kind dit begrijpt, kun je afspraken maken over hoe ver je kind van jullie weg mag gaan in een speeltuin of winkelcentrum. Maak deze grens zo concreet mogelijk. ‘Zorg dat ik je kan blijven zien’, is te vaag. Beter zeg je ‘Je mag zelf tot aan die schommel, als je verder weg gaat, moet je het komen zeggen.’

Tip 4: Zorg voor herkenningspunten

Nadat jullie hebben afgesproken waar jullie elkaar treffen als jullie elkaar kwijtraken, is het goed om even samen de omgeving te verkennen (wat op een drukke brasserie misschien geen optie is, maar in een speeltuin wel). Loop eerst samen een rondje zodat je kind zich beter kan oriënteren. Wijs je kind daarbij op herkenningspunten, zoals bijvoorbeeld de hoge glijbaan of een strandtent. Als jullie kind de weg kwijt is, kan het naar dat punt toe lopen (of iemand vragen hem daar naartoe te brengen).

Tip 5: Geef je kind een telefoonnummer mee

Op drukke plekken is het altijd handig als je kind jouw telefoonnummer bij zich draagt op een polsbandje, aan een ketting, of met watervaste stift op een arm geschreven. Leg je kind uit dat het een volwassene kan vragen om dit nummer te bellen als het jullie kwijt is. Belangrijk detail: zorg dat je gsm opgeladen is en check of je bereik hebt!

Tip 6: Zorg dat je kind opvalt

Wanneer je kind in een drukke omgeving een fel gekleurd shirt aan heeft of een opvallend zonnehoedje draagt, valt het natuurlijk meer op. Wanneer je je kind kwijt raakt, is het belangrijk dat je goed kunt beschrijven hoe je kind eruit ziet en wat het aanheeft.

Als je je kind niet meer ziet…

Is je kind ondanks alles toch uit je blikveld verdwenen, probeer dan rustig te blijven. Ben je met meerdere volwassenen, zorg dat dat één volwassene bij het herkenningspunt blijft, terwijl de ander gaat zoeken. Zijn er toezichthouders op de plek waar jullie zijn, waarschuw ze dan. Ga regelmatig door je knieën om op ooghoogte van het kind te zoeken.

Gevonden!

Probeer niet boos te worden als jullie elkaar weer hebben gevonden. Waarschijnlijk is je kind bang geweest, net als jij. Reageer blij dat het terug is en troost het als het overstuur is. De wijze les komt later wel.