Help je puber gezonde eetkeuzes te maken
Tegenwoordig is overal om ons heen eten en drinken te koop, en dat is meestal niet zo gezond. Het is niet makkelijk om deze verleidingen te weerstaan, zeker niet voor een hongerige puber. Gelukkig zijn er wel een aantal tips waarmee je je puber kunt helpen.
Geef het goede voorbeeld
- Maak van je huis een gezonde haven. Zorg dat er voldoende gezondere opties aanwezig zijn, goed zichtbaar en makkelijk te pakken. Zoals fruit in de fruitschaal, snackgroenten en ongezouten noten voor tussendoor. En bijvoorbeeld een kan gekoeld kraanwater in de koelkast.
- Beperk tegelijkertijd de hoeveelheid snoep en snacks in huis, en zet deze juist uit het zicht en hoog in de kast. Zo worden jullie in elk geval thuis niet zo makkelijk verleid.
- Neem zelf ook de tijd voor je ontbijt. Door het eten van een goed ontbijt zal je de rest van de dag minder trek hebben.
- Neem zelf ook brood mee naar je werk. Dan geef je het goede voorbeeld aan je kind om dat ook mee te nemen naar school.
- Dagje uit? Neem ook dan bijvoorbeeld belegde volkoren boterhammen of broodjes, fruit en gekoeld water mee van huis. Je kunt altijd ter plaatse iets kopen, maar dan worden jij of je puber in ieder geval minder verleid de hele dag snacks, snoep en frisdrank te nemen.
Het kan helpen om samen te bekijken op welke momenten je puber vaak verleid wordt. Hieronder staan een aantal tips die je met je kind kunt bekijken.
Tip 1: Ga verleidingen uit de weg
We weten dat het zien van snoep, snacks en frisdrank meestal de zin aanwakkert om dit ook te nemen. Probeer de plekken waar dit te koop is simpelweg te vermijden.
Tip 2: Zoek afleiding
Stel je hebt heel veel zin om iets te eten, maar jullie gaan pas over een uur avondeten. Ga dan iets anders doen om jezelf af te leiden. Bel of app met iemand, doe een spelletje of klusje, of ga even naar buiten. Vaak is de zin om te snacken dan alweer gezakt. Of neem alvast wat groente, zoals een stuk komkommer of reepjes wortel en paprika.
Tip 3: Maak een plan
Wat is een moment dat je veel snoept? Maak een plan met jezelf die je op dat moment kunt toepassen. Bijvoorbeeld: als ik uit school kom en honger heb, dan neem ik eerst een banaan, en daarna pas een snoepje. Of: als mijn vrienden naar de supermarkt gaan, koop ik alleen een cola light. Dat doe ik één keer per week, bijvoorbeeld alleen op vrijdag.
Tip 4: Maak verleidingen kleiner
Af en toe iets snoepen en snacken kan natuurlijk best, maar doe het niet te veel en niet te vaak. Een hele zak chips in één keer opeten is natuurlijk geen goed idee. Uit de zak eten zorgt ervoor dat je meer eet dan dat je van plan was. Doe daarom een portie in een bakje en houd het daarbij.
bron: Voedingscentrum.nl