Vanaf 6 juli 2023: ‘Handle with Care’ in alle Parkstad-gemeenten

Na een succesvolle pilot in Heerlen wordt Handle With Care met ondersteuning van de Provincie Limburg breed ingevoerd in Zuid-Limburg. Parkstad loopt hierin voorop. 15 bestuurders tekenen op 6 juli 2023 het samenwerkingsconvenant Handle with Care Parkstad.

Uit studies blijkt dat in Nederland naar schatting 90.000-127.000 kinderen per jaar slachtoffer zijn van kindermishandeling. In Parkstad zijn 164 signalen Handle with Care afgegeven in 2021 en 166 in 2022.

Extra steun van de leerkracht

Handle with Care zorgt voor snelle sociale steun op school aan kinderen die thuis een geweldsincident hebben meegemaakt. Het is een samenwerking tussen Veilig Thuis, scholen en leerplicht. Handle with Care geeft leerkrachten een signaal als er bij een kind thuis een huiselijk geweldsincident heeft plaatsgevonden waarbij de politie aan de deur kwam. Hierdoor kan de leraar de volgende dag extra steun bieden aan de leerling.

Alle partijen doen mee

De Beweging Limburg tegen Kindermishandeling startte enkele jaren geleden twee pilots Handle with Care in Heerlen (2017) en Maastricht (2019). De conclusie op basis van deze pilots was om Handle with Care te blijven toepassen in deze twee gemeenten en uit te rollen over de andere Zuid-Limburgse gemeenten die willen aansluiten.

Alle partijen in Parkstad willen hieraan meedoen. Volgende maand ondertekenen 15 bestuurders van Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld, Voerendaal, GGD Zuid-Limburg en onderwijsorganisaties het ‘samenwerkingsconvenant Handle with Care Parkstad’.