Feestbeleid De Tovercirkel: “Iedereen gelijk en de jarige in het zonnetje”

In de coronatijd gooide openbare basisschool De Tovercirkel (twee locaties in Heerlen) het verjaardagsbeleid om. Niet meer trakteren, wél alle aandacht voor de jarige. “Corona was de directe aanleiding, omdat trakteren niet meer mocht, maar we dachten er al langer over na”, vertelt directeur Bert Gubbels. “Vooral de sociaal-economische ongelijkheid speelde daarin een rol. Veel gezinnen in Heerlen hebben het niet breed en braken zich echt het hoofd over die traktaties. Ze willen niet dat hun kind met ‘minder’ komt dan de klasgenootjes. Maar er was aan de andere kant ook een groep ouders die veel tijd en geld in traktaties stak en twee weken voor de verjaardag van hun kind al Pinterest en Instagram afstruinde om inspiratie op te doen. Zij hadden soms nog net geen kruiwagen nodig om de traktatie te brengen.”

Zingen, kroon, stickers

De Tovercirkel zet de jarige kinderen nog steeds in het zonnetje. “In de onderbouw krijgen de leerlingen een kroon en stickers, er wordt voor ze gezongen en ze maken een rondje langs alle leerkrachten. In de bovenbouw mag de jarige kiezen voor een activiteit, bijvoorbeeld een extra uur handvaardigheid of gym.”
Leerkrachten trakteren evenmin op hun verjaardag. Zij vieren aan het einde van het schooljaar op een speciale juffen- en meestersdag allemaal tegelijkertijd hun verjaardag. “Het liefst met mooi weer en een leuke buitenactiviteit.”

Niemand voor het blok zetten

Niet alle ouders waren het direct met het nieuwe feestbeleid eens. “In eerste instantie was er weerstand. Met die ouders zijn we in gesprek gegaan en zij kregen extra uitleg. Het financiële aspect gaf voor ons echt de doorslag. We willen ouders die het financieel moeilijk hebben niet voor het blok zetten. Daar had uiteindelijk iedereen begrip voor. Vooral omdat de kinderen nog steeds een hele leuke dag hebben.”  

Op de foto: een deel van het team van De Tovercirkel.