Een egelhuisje maken 

In oktober gaan egels gaan op zoek een rustig plekje voor hun winterslaap. Egels hebben het moeilijk, omdat steeds meer natuurlijk verdwijnt en er steeds meer verkeer is. Help de egel een handje en bouw een warm winterhuisje voor hem. 

Verzamel een berg droge bladeren, takken en hooi. Gooi het op een hoop in een rustig hoekje in de tuin op een droge ondergrond. Zet er een mand op z’n kop overheen. Zorg dat de egel ruimte heeft om onder de mand te kruipen. Of maak als het nodig is een gat in de rand van de mand. Een deurtje van ongeveer 15 cm hoog is genoeg. Dek de bovenkant van de mand af met een stukje plastic en wat takken. Dan blijft het droog in het huisje. Je kunt ook een egelhuis bouwen met stenen. Stapel het zo dat het dak niet kan instorten. Dek het nest af met aarde en takken zodat het waterdicht blijft.

Schuwe dieren

Egels zijn schuw, dus maak de ingang op een beschut plekje. Als je wilt weten of er een egel in het huisje zit, moet je letten op pootafdrukken, drolletjes of verschoven bladeren. Til de mand niet op, dan schrikt hij en komt hij waarschijnlijk niet meer terug. Raak een egel ook niet aan.

Als egels het naar hun zin hebben in jouw tuin, dan blijven ze misschien wel plakken na hun winterslaap. En daar profiteer jij weer van. Want egels eten slakken en insecten, zonder dat ze iets kapot graven of bijten.

Gezellig hoor zo’n huisje, laat de winter maar komen!

Bron: Oerrr Natuurmonumenten