Contact maken met je baby
Baby’s laten met hun oogjes en handjes zien wat ze willen. Dat doen ze allemaal op hun eigen manier. Kijk dus goed naar je kind, zodat je het steeds beter begrijpt en goed kunt reageren op wat het bedoelt. Op die manier raak je aan elkaar gehecht en krijg je een goede band. Lees hieronder alles over het maken van contact met je baby.
Contact maken vanaf de eerste dag
Contact maken met je baby kan al vanaf de eerste dag! Daarbij stimuleert het de ontwikkeling als jullie leren ‘praten’ zonder woorden.
Je baby reageert op je stem, op je geur en op de manier waarop je hem aanraakt. Als je goed oplet, zie je ook hoe je kind reageert. Kijk maar hoe je kind luistert als je ermee praat en hoe het dan kijkt. Ook al is je kind nog klein, veel praten met je baby is goed. Je bouwt een band met hem op en het is goed voor zijn ontwikkeling.
Lichaamstaal
Je kunt aan het gezicht van je baby zien hoe hij zich voelt. Kijkt hij blij, dan voelt hij zich goed. Kijkt hij je aan en maakt hij geluid, dan wil hij contact met jou. Aan zijn gezicht kun je aflezen hoe hij zich voelt, en aan zijn lichaamstaal kun je het merken:
- Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op.
- Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier.
- Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
- Wil je meer lezen over lichaamstaal? Kijk dan op de website van https://wwww.stichtinglichaamstaal.nl/home
Lachen
Met ongeveer 6 weken lacht een baby vaak terug. Dat is een mijlpaal! Je kunt veel contact met je kind maken door het dicht tegen je aan te houden en ertegen te praten of een liedje te zingen. Ook het dagelijkse badje of een babymassage zijn fijne momenten om contact te maken.
Elkaar nadoen
Baby’s vinden het prachtig om je na te doen. Trek maar eens een pruillip: je baby doet je na. Hij vindt het ook leuk als je je wenkbrauwen optrekt. Zijn hele gezichtje beweegt mee. Je baby kan snel achter elkaar verschillende gezichten trekken. Zo fronst hij en direct daarna lacht hij weer, en als hij schrikt, betrekt zijn hele gezicht.
Luisteren
Een baby hoort in het begin vooral hoge tonen. Het is niet toevallig dat mensen altijd op een hoge toon tegen baby’s praten; ze reageren daar beter op. Een baby herkent bij de geboorte al de stem van zijn moeder. Je kind heeft je stem al in de baarmoeder gehoord. Als je partner erg betrokken is bij je zwangerschap, herkent je kind waarschijnlijk ook de stem van je partner.
Omgaan met gevoelens
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Dat is goed, want zo leert het om te gaan met gevoelens. Houd je baby dus vaak dicht tegen je aan, ook als je je niet zo goed voelt.
Verdriet
Als je zelf veel verdriet hebt, bijvoorbeeld na een overlijden, is het belangrijk dat je je baby laat merken dat je er voor hem bent. Als je dat moeilijk vindt, kun je vrienden, familie of een goede buur om hulp vragen. Daarnaast zijn er lotgenotengroepen. Uiteraard kun je ook altijd professionele hulp inschakelen.
Geen contact
Als je de indruk hebt dat je geen contact krijgt met je baby, kan het zijn dat er iets aan de hand is. Op het consultatiebureau wordt gekeken of een kind zich goed ontwikkelt. Maak een extra afspraak om hierover te praten. De arts van het consultatiebureau kan uitleggen wat normaal is en je anders doorverwijzen voor verder onderzoek.
Bron: www.opvoeden.nl