Praktijkboek voor professionals: praten met kinderen over kindermishandeling
Kinderen die kindermishandeling meemaken, voelen zich vaak te weinig gezien en gehoord. Zo ook de ervaringsdeskundige jongvolwassenen die hebben meegewerkt aan dit boek. Het boek laat zien hoe je ruimte geeft voor hun verhaal en inbreng en geeft daarmee concrete handreikingen om deze kinderen daadwerkelijk centraal te stellen.
Het boek richt zich op jeugdhulpverleners en andere professionals die in hun werk te maken krijgen met kinderen in onveilige thuissituaties.
Praktijkboek praten met kinderen over kindermishandeling is geschreven in de overtuiging dat je kinderen en gezinnen veel beter kunt helpen als je weet hoe het kind zijn of haar situatie beleeft. In haar voorwoord wijst Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer op het belang van het echt luisteren naar en het betrekken van kinderen bij alle belangrijke beslissingen in hun leven.
Om een goed gesprek te kunnen voeren, is het belangrijk om te weten waar je rekening mee moet houden. Wat maakt het opgroeien in onveiligheid complex en wat betekent dat voor gesprekken met deze kinderen? Het boek bespreekt wat de ingrediënten zijn van een goed gesprek en hoe je deze toepast in verschillende situaties en met kinderen van verschillende leeftijden en achtergronden.
De vele voorbeelddialogen en dilemma’s uit de praktijk maken het boek ook erg toegankelijk voor professionals voor wie deze gesprekken geen dagelijkse kost zijn. De talrijke citaten van jonge ervaringsdeskundigen brengen dit methodische boek tot leven.
Lees de inhoudsopgave om te zien welke onderwerpen er in het boek aan bod komen.