Carnaval? Mijn kind krijgt er buikpijn van 

Op de website van Humankind vind je een heleboel informatie over carnaval. Bijvoorbeeld hoe het feest is ontstaan en hoe het op verschillende plaatsen wordt gevierd. Je vindt er ook informatie over wat je het beste kunt doen als jij wel, maar jouw kind(eren) helemaal niet van carnaval houden. Ook thuis kun je er iets leuks van maken. En geloof ons, sommige kinderen die vroeger doodsbang waren voor al die verklede mensen, zijn nu de grootste vierders.

Geen fan

Al lijkt het soms anders, er zijn genoeg kinderen die niet bepaald fan zijn van carnaval. Dit kan meerdere redenen hebben. Sommigen vinden de muziek te luid en intens, worden verlegen van het verkleden of krijgen simpelweg te veel prikkels binnen van alle drukte die carnaval met zich meebrengt. Als jij als ouder wel van carnaval houdt en je kind niet bepaald, slik dat sluimerende gevoel van teleurstelling dan zo snel mogelijk weg. Probeer je kind vooral niet te forceren om tóch naar de schoolviering of een drukke optocht te gaan. Dit werkt alleen maar averechts en zorgt voor onnodig veel stress voor je kind. En ook voor jou. Er zijn genoeg alternatieven voor iedereen die niet houdt van de menigte en het feestgedruis van live carnaval. 

Thuisfeest 

Je hoeft niet per se in een overvolle kroeg of middenin een drukke straat te staan om carnaval volop mee te maken. Ook thuis kan je je eigen feestje bouwen. Voor kinderen is dit een mooie manier om ze erbij te betrekken, zonder dat het meteen zo overweldigend is. Maak samen je eigen verkleedpak en organiseer een modeshow in de woonkamer. Zoek op internet de mooiste schminkvoorbeelden en probeer ze uit. Kijk wie van de ander de mooiste tijger, vlinder, leeuw of superheld kan maken. Houdt je kind van meezingers? Zet een leuke afspeellijst op en ga los met elkaar. Wat let je om de hele woonkamer te verbouwen tot jullie eigen carnavalshonk, compleet met slingers, ballonnen en serpentines in de carnavalskleuren van jouw stad of dorp. Misschien kan je samen met de kinderen van vrienden of ouders in de straat jullie eigen kleine carnavalsoptocht organiseren? Zo maak je vrienden en creëer je een nóg gezelligere buurt. 

Bron: Humankind