Meer bewegen voor volwassenen: schiet eens met een elastiekje

We weten het allemaal; we zitten te veel en bewegen te weinig. Om er ook echt iets aan te doen, lukt vaak niet. Onthoud, als jij als ouder actief bent, geef je het goede voorbeeld aan je kinderen. Kun je niet het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld door een beperking, probeer dan toch je kinderen aan te sporen om te bewegen. Meer motivatie nodig? Kijk dan eens dit filmpje waarin Erik Scherder vertelt over bewegen.

Tip 1 voor tijdens het werk: Leg op verschillende plekken elastiekjes (op je bureau, op je werkbank, aan de kapstok, bij de koffieautomaat, bij de receptie) en loop af en toe naar zo’n elastiekje toe. Schiet hiermee op een (leeg!) bekertje, een plek op de muur, of de prullenbak. Raap daarna natuurlijk het elastiekje op.

Tip 2 voor buiten: Terwijl je rustig naar je werk, de winkel of door het park loopt, versnel je af en toe. Bijvoorbeeld tussen twee lantaarnpalen of bomen. Herhaal dit minimaal 5 keer.

Tip 3 voor thuis: Breng het glas of oud papier wat vaker naar de afvalbak. Nee, dus niet volle tassen of dozen in de auto laden, maar ga te voet naar de container. En dan pot voor fles of krant voor envelop weggooien.

Tip 4 voor thuis en op het werk: Ga met je rug tegen de muur staan en zak door je benen tot ze in een hoek van maximaal 90 graden staan. Je zit dus tegen de muur zonder stoel. Pak een krant of tijdschrift en lees een kort artikeltje. Probeer zolang mogelijk deze houding vol te houden en maak er een wedstrijdje van met je collega’s of huisgenoten!

Tip 5 voor tijdens het werk: Let op je zithouding. Bovenlichaam recht, buikspieren licht aangespannen. De hoek tussen boven- en onderarm en onderlichaam is minimaal 90 graden. De voeten staan ontspannen op de grond. 

Tip 6 voor tijdens het werk: Maak propjes van het oud papier en gooi deze in de papierbak. Lukt het niet, sta dan op en probeer het opnieuw. Doe dit samen met een collega, wie wint?

Tip 7 voor thuis: Als je bijvoorbeeld televisie kijkt of een boek leest, leg dan een theedoek voor je op de grond en schuif deze met blote voeten naar je toe en weer terug. Lukt het ook om hem met je tenen op te pakken?

Tip 8 voor bij het boodschappen doen: Neem in de winkel eens de producten die in het onderste schap liggen. Houd daarbij je rug recht en zak door je knieën om de producten te pakken. Beter voor je gezondheid en beter voor je portemonnee.

Tip 9 voor overal: Koop drie (of vier) ballen en leer jongleren!

Tip 10 voor tijdens het werk: doe het wekelijkse werkoverleg al wandelend.

Tip 11 voor buiten: Kies een verkeersbord bij jou in de buurt. Ga naast dat verkeersbord staan. Spring omhoog en probeer het bord zo hoog mogelijk aan te raken. Doe dat de hele week mininmaal 1 x per dag en probeer steeds hoger te komen.

Tip 12 voor tijdens het werk: eet je boterham niet aan je bureau, in je bus of vrachtwagen, of in de kantine, maar maak een lunchwandeling.