6 basisregels voor gescheiden ouders

Een scheiding heeft altijd invloed op jullie kind. Als jullie je aan deze zes regels houden, wordt het in ieder geval niet nóg moeilijker en verdrietiger.

  1. Breng en haal je kind op tijd. Als kind is elke minuut slopend die je op je vader of moeder moet wachten. Je kind heeft je een week of misschien twee weken niet gezien en verlangt ernaar tijd met je door te brengen. Dus neem je verantwoordelijkheid en kom de afspraken met je kind na.
  2. Als je om wat voor reden dan ook toch een keer te laat komt of zelfs helemaal niet op komt dagen, schuif dit dan nooit af op je kind. Dus niet: ‘Huh, je zei toch dat je volgende week pas zou komen?’ Nee, bied je excuses aan en laat het niet nog eens gebeuren. Een kind moet op zijn ouders kunnen vertrouwen.
  3. Spreek af met de andere ouder wat jullie kind echt niet mag en houd je daaraan. Het is misschien verleidelijk om je kind iets te geven of te laten doen dat bij de andere ouder niet mag. Misschien vind je het leuk om op die manier je ex dwars te zitten, maar je zorgt ook voor spanning tussen je kind en de andere ouder.
  4. Maak tijd voor je kind. Is je kind veel minder bij jou dan bij de andere ouder, dan wil het zeker tijd met JOU doorbrengen. Dus niet voor de televisie zitten terwijl jij iets anders doet. Dus niet logeren bij je ouders terwijl jij met je vrienden op stap gaat. Doe dingen samen met je kind. Dat betekent niet dat je ieder weekend naar een pretpark moet (zie ook punt 5) maar wel dat je belangstelling toont. Leer je kind koken of een band plakken, kijk samen een film, ga samen naar buiten.
  5. Ben jij de ouder die het kind het minst vaak ziet? Hang dan niet de Sinterklaas uit in de spaarzame tijd die jullie met elkaar doorbrengen door dure cadeaus en verre uitstapjes te regelen. Je geeft je kind een vertekend beeld van wie je bent en zet de ouder die het grootste deel van de tijd de zorg op zich neemt op achterstand. De andere ouder heeft misschien geen geld of tijd voor pretparken en dierentuinen, omdat er ook geld naar eten, kleding en verzorging van jullie kind gaat.
  6. Je kind is GEEN inlichtingendienst. Ga je kind niet uithoren over de andere ouder of de eventuele nieuwe partner van de andere ouder. Jullie relatie is voorbij. Je hebt geen recht meer op informatie die niet over jullie kind gaat. Door een kind uit te horen, kun je een loyaliteitsprobleem veroorzaken. Je kind voelt zich waarschijnlijk ongemakkelijk bij je vragen, maar geeft toch antwoord om jou niet teleur te stellen. Ondertussen voelt je kind zich schuldig tegenover de andere ouder.