19 april 2023: Landelijke Dag tegen Pesten

19 april is de Landelijke Dag tegen Pesten. Natuurlijk is het belangrijk om pesten elke dag bewust te stoppen, maar één dag per jaar staan we extra stil bij pesten en de gevolgen voor iedereen: slachtoffers, pestkoppen, meelopers en omstanders.

Aandacht voor pesten is belangrijk, want de gevolgen zijn meestal groot voor de gepesten én voor de pesters. Sommige kinderen hebben er vele jaren later nog last van. Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het belangrijk dat het probleem op school of op de (sport)club serieus wordt opgepakt.

Gevolgen voor gepeste kinderen

Kinderen die worden gepest zijn vaak angstiger, onzekerder, gevoeliger en stiller (ook al vóór het pesten). Ze kunnen vaak minder makkelijk met andere kinderen omgaan en zijn minder weerbaar. Daarom worden ze makkelijker slachtoffer van pesters.

Kinderen die gepest worden:
• gaan zichzelf minder leuk vinden,
• vertrouwen hun leeftijdsgenoten niet,
• zijn bang om naar school of de sportclub te gaan,
• kunnen somber worden, zich erg alleen voelen of depressief worden
• kunnen lichamelijke klachten krijgen zoals hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen, bedplassen en vermoeidheid.

Gevolgen voor kinderen die pesten

Pesten komt ergens vandaan. Voor de meeste kinderen is pesten vooral een manier om meer status en in een groep te krijgen. Maar het pesten kan ook voor de pesters negatieve gevolgen hebben.

Zolang ze op school zitten, houden pesters zich vaak goed staande. Hun schoolprestaties zijn vaak beter dan die van gepeste kinderen en hun populariteit en zelfwaardering zijn ook groter. Maar kinderen die anderen pesten, hebben een grotere kans op ernstige problemen als ze ouder worden. Ook als ze cyberpesten.

Kinderen die pesten:
• Komen vaker met politie in aanraking, drinken meer alcohol en plegen vaker zelfmoord.
• Jongens die pesten zijn later vaker bij vechtpartijen betrokken.
• Meisjes die pesten hebben later een grotere kans om betrokken te raken bij huiselijk geweld en om tienermoeder te worden.

Stop pesten nu

Het is dus voor alle betrokkenen belangrijk dat het pesten stopt! Voor meer informatie, kijk ook eens op de website van stop pesten nu.

Bronnen: opvoeden.nl en stoppestennu.nl