12 juni 2024: Nationale Buitenspeeldag

De Nationale Buitenspeeldag is een initiatief van Jantje Beton en Nickelodeon. Het is de grootste buitenspeelactie van Nederland. Sinds 1994 wordt het buitenspelen gevierd op iedere tweede woensdag van juni. Dan worden overal in ons land straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen zonder gevaar kunnen spelen. Straten en pleinen veranderen in knikker- en hinkelbanen of klimparcoursen en springparadijzen.

Door het afsluiten van de straten wordt de aandacht gevraagd van omwonenden, de gemeente en voorbijgangers. Elke straat, buurt of school kan meedoen om zo de eigen omgeving veiliger en kindvriendelijker te maken. Dat we bij Opgroeien in Parkstad buitenspelen belangrijk vinden, is natuurlijk geen verrassing. Je vindt er verschillende artikelen over op deze website.

Buitenspelen verbetert de lichamelijke gezondheid van kinderen. Het helpt bij het opbouwen van spierkracht en uithoudingsvermogen, draagt bij aan de ontwikkeling van de motorische vaardigheden en bevordert de algehele gezondheid en fitheid van kinderen. Daarnaast stimuleert buitenspelen ook de cognitieve ontwikkeling, creativiteit en probleemoplossende vaardigheden van kinderen. Door buiten te spelen, kunnen kinderen de natuur ontdekken, sociale vaardigheden ontwikkelen en zelfvertrouwen opbouwen.

In Parkstad zijn verschillende activiteiten op 12 juni. Zoals deze:

Op deze pagina vind je heel veel buitenspeelideeën en tips. En ook op deze leuke Belgische website doe je veel inspiratie op voor buitenspeelplezier.