Als je ouders uit elkaar gaan

Heel veel kinderen krijgen jaarlijks te horen dat hun ouders gaan scheiden. Dit kan een schok zijn, maar soms voel je het ook al aankomen. Bijvoorbeeld omdat je ouders veel ruzie maken.

Ben je boos, verdrietig of voel je je schuldig? Of zit je met vragen als: wat gaat er nu met mij gebeuren en waarover mag ik mee beslissen? Dan hopen we dat deze informatie jou helpt!

Niet jouw schuld

Weet in ieder geval dat het niet jouw schuld is dat je ouders uit elkaar zijn. En het is ook niet jouw taak om je ouders weer gelukkig te maken. Bekijk deze animatiefilm van Villa Pinedo: Niet jouw taak!

Praat met mensen

De scheiding van je ouders heeft altijd veel invloed op je. Hiermee omgaan, hoef je niet alleen te doen. Je kunt hierover praten met mensen die in hetzelfde schuitje zitten zoals een broer of zus. Of misschien heb je wel vrienden waarvan de ouders ook gescheiden zijn. Je kunt natuurlijk ook praten met volwassenen, zoals een oom of tante, je mentor op school, en natuurlijk met je ouders. Vraag je ouders bijvoorbeeld om jou te betrekken bij wat er gaat veranderen. Als je een mening hebt over waar je het liefste wil wonen, deel die dan ook met je ouders. Als je nog geen 18 bent, beslissen zij, maar ze kunnen natuurlijk wel naar je luisteren.

De ruzie van je ouders is niet van jou

Hebben je ouders ruzie? Zegt je vader nare dingen over je moeder tegen jou of vertelt je moeder je dat je vader stom bezig is? Laat ze dan weten dat je niet betrokken wilt worden in hun ruzies. Dit kan moeilijk zijn, maar het helpt je ouders ook. Zij zullen hopelijk inzien dat jij niet verantwoordelijk bent voor het oplossen van hun problemen. Dat jij geen partij wil kiezen. Bekijk dit filmpje over loyaal zijn naar beide ouders. Vind je het lastig om hierover met je ouders te praten? Schrijf het dan op in een brief of in een appje.

Blijf leuke dingen doen

Hoe vervelend en verdrietig het ook is dat je ouders gaan scheiden. Het hoeft niet altijd over de scheiding te gaan. Je mag nog gewoon lachten. Zoek afleiding. Ga wat leuks doen met een vriend(in). Ga lekker sporten. Besteed wat extra tijd aan je hobbys. Als je verdrietig bent, helpt plezier maken of je lichamelijk flink inspannen, om je beter te voelen.

Hulp en extra informatie

Hulp kun je altijd vragen aan mensen die je kent. Je ouders, je broertje of zusje, familie, vrienden, je (sport)leraar, je mentor. Al deze mensen willen het beste voor je en helpen graag waar dit kan.

Daarnaast kun je terecht bij onderstaande organisaties:

VillaPinedo.nl – een forum voor jongeren met gescheiden ouders. Hier vind je een buddy.
Ouders-uit-elkaar.nl – antwoord op al je vragen over scheiden per leeftijd.
Kindertelefoon.nl – praten of chatten over de scheiding met volwassenen die er verstand van hebben.

Bron: NJI