Baby
Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.
Vieze oogjes
Het gebeurt wel eens dat een baby een vies, tranend oog krijgt. Dat begint vaak met een verstopte traanbuis.
Verstopte traanbuis
Het traanvocht kan dan niet weg en het oog ‘loopt over’. Soms zit er pus in het traanoog. De randen van de oogleden kunnen rood en geïrriteerd zijn en jeuken. Ook kunnen er korstjes ontstaan op de oogleden en wimpers. Door een infectie ontstaat een ontsteking aan de rand van het ooglid.
Wat kun je doen als je baby vieze ogen heeft?
- Maak ’s morgens en ’s avonds de ogen schoon met een steriel gaasje dat je dept in gekookt en afgekoeld water. Veeg de dichte oogleden af, van de buitenkant naar de neus toe.
- Verwijder voorzichtig de korstjes door van buiten naar binnen te wrijven. Gebruik daarbij steeds een schoon gaasje.
- Doe dit niet vaker dan twee keer per dag en gebruik niet te veel water, anders gaat het bindvlies van het oog irriteren.
Wanneer ga je naar de huisarts?
Als het oogwit rood is, raadpleeg dan in ieder geval je huisarts. Eventueel kan de huisarts zalfjes of oogdruppels met antibiotica voorschrijven.