Kinderwens

Heb je een kinderwens? Een vrouw heeft iedere maand twee tot drie vruchtbare dagen. Op deze dagen is de kans op een zwangerschap het grootst. Om een eicel te kunnen bevruchten, is het belangrijk dat de man voldoende beweeglijke en gezonde zaadcellen heeft. Je kan zwanger worden van een meerling. Maar hoe groot is die kans? En wat als zwanger worden niet lukt? En beïnvloedt roken en het gebruik van drugs of alcohol je vruchtbaarheid?

Veganistisch

Bij een veganistisch dieet laat je alle dierlijke producten weg. Je eet dan geen vlees, vis, eieren en zuivelproducten.

Tekorten aan voedingsstoffen bij een veganistisch dieet

Bij een veganistisch dieet is de kans groter dat je een tekort ontwikkelt aan bepaalde voedingsstoffen. Het is vooral moeilijk om voldoende vitamine B12, calcium, ijzer, omega 3-vetzuren en vitamine D binnen te krijgen als je de dierlijke producten weglaat. Vanaf het moment dat je gaat proberen om zwanger te raken, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn.

Vitamine B12

Vitamine B12 komt bijna alleen voor in dierlijke producten. Het zit ook in sommige wieren en in gistextract, Je lichaam kan de B12 uit wieren niet opnemen en de B12 uit gistextract levert niet genoeg. Je kunt daarom het best kiezen voor een vitaminepreparaat met B12.

Calcium

Je hebt calcium nodig voor sterke botten en een goed gebit. Je kunt het best producten gebruiken waaraan calcium is toegevoegd, zoals sojadrink.

IJzer

IJzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door je lichaam. Plantaardige producten die veel ijzer bevatten zijn brood, volkoren graanproducten, noten, peulvruchten en donkergroene bladgroenten.

Omega 3-vetzuren

Dit zijn gezonde vetzuren die ook wel visvetzuren worden genoemd. Deze vetzuren zitten vooral in vis en plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie. Er zijn ook visoliecapsules te koop en producten waar omega 3-vetzuren aan zijn toegevoegd.

Vitamine D

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in je lichaam op te nemen. Daarom is vitamine D belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Onder invloed van zonlicht kan je lichaam zelf vitamine D aanmaken in de huid. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D zit ook in halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte of donkere huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen.

Diëtist

Als je veganistisch eet en dus helemaal geen dierlijke producten gebruikt, bespreek dit dan op tijd met je verloskundige of huisarts, of vraag een verwijzing naar de diëtist. Het is echt heel belangrijk om zeker te stellen dat je genoeg van alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Schijf for Life

De website Schijf for Life biedt een alternatief voor de Schijf van Vijf. De Schijf voor Life geeft een voedingsadvies dat aansluit bij een vegetarische of veganistische manier van eten. Het advies is gebaseerd op klimaat-, milieu-, en gezondheidsdoelen.