Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Tussendoortjes

De meeste kinderen houden van zoetigheid. Helaas is dat niet altijd gezond. Daarom is het goed om te bedenken wat wel gezond is en wat je je kind geeft.

Tips voor tussendoortjes

  • Geef je kind maximaal 4 keer per dag iets tussendoor. Samen met de maaltijden zijn er dan 7 eetmomenten.
  • Kies voor tussendoortjes een duidelijk moment. Zo wordt het geen gewoonte om op elk moment van de dag iets te eten of te drinken.
  • Gezonde tussendoortjes zijn bijvoorbeeld fruit, een boterham, een rijstwafel of een schaaltje magere yoghurt.
  • Leer je kind om snoep te bewaren tot een vast moment, bijvoorbeeld theetijd.
  • Frisdrank, vruchtensap en yoghurtdrank bevatten erg veel suiker. Laat je kind daarom wennen aan het drinken van water. Om het op te leuken kun je het water in een mooie waterkan schenken, bijvoorbeeld met wat schijfjes sinaasappel of citroen.
  • In de winkel liggen steeds meer producten waaraan cafeïne is toegevoegd (bijvoorbeeld energiedrankjes). Door de toename van dergelijke producten is de kans steeds groter dat kinderen hier te veel van binnenkrijgen. Omdat kinderen extra gevoelig zijn voor cafeïne kun je producten die rijk zijn aan cafeïne beter niet geven aan kinderen die jonger zijn dan 13 jaar.
Filmpje: hoe laat je je kind gezond snacken?
Bron: Voedingscentrum
Je krijgt praktische tips, hulp & howto’s voor gezonde snacks.