Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Ben ik zwanger?

Misschien probeer je al een tijdje zwanger te raken. Als je weet wat de tekens zijn van zwangerschap, kun je eerder ontdekken dat je zwanger bent. Een zwangerschapstest biedt echt zekerheid.

Tekens van zwangerschap herkennen

Je kunt zwangerschap herkennen aan een of meerdere van de volgende tekens:

  • Allereerst stopt natuurlijk de menstruatie, of wordt die veel minder hevig dan normaal.
  • Je borsten kunnen gevoelig zijn en opzwellen en je tepels worden groter en donkerder van kleur.
  • Je moet waarschijnlijk vaker plassen dan normaal.
  • Je kunt last krijgen van je maag (brandend maagzuur) en van verstopping.
  • Je kunt je behoorlijk misselijk voelen (vooral ’s morgens bij het opstaan) en rusteloos zijn.
  • Je kunt vaak hoofdpijn krijgen en je kunt je heel moe voelen.
  • Je krijgt misschien last van stemmingswisselingen (snel huilen of snel boos worden).
  • Je hebt trek in ander eten en drinken dan je normaal gebruikt.
  • Het kan ook zijn dat je juist geen zin meer hebt in eten en drinken dat je normaal heel lekker vindt (zoals koffie).

Zwangerschapstest

Als je een aantal van deze tekens herkent en vermoedt dat je zwanger bent, is het verstandig om zo snel mogelijk een zwangerschapstest te doen. Je koopt deze bij de drogist of apotheek. Het testen kost maar enkele minuten en de test is, als je het zorgvuldig doet, behoorlijk betrouwbaar.De test meet of je het zwangerschapshormoon hCG in je lichaam hebt. Dat hormoon maakt je lichaam aan vanaf het moment van innesteling van het vruchtje in de baarmoeder.

Wanneer doe je de test?

Je kunt al een test doen als je een of twee dagen over tijd bent, maar als je wacht tot je tien dagen over tijd bent, heb je meer zekerheid. Het kan zijn dat het vruchtje in het begin van de zwangerschap wordt afgebroken.

Soms geeft een test de uitslag ‘niet zwanger’ terwijl je toch wel zwanger bent. Dit kan komen doordat er nog net niet genoeg hormoon in je urine zit voor een positieve uitkomst van de test. Als je het niet vertrouwt en je wel zwanger voelt, kun je na ongeveer zeven à tien dagen de test nog eens herhalen.

Gebruik liefst de eerste ochtendurine. Ochtendurine is vers en niet te veel verdund. Je kunt daarom ook beter niet te veel water drinken de avond ervoor. Het potje waarin je de urine opvangt moet goed schoon en droog zijn en mag geen restjes schoonmaakmiddel bevatten. Volg de gebruiksaanwijzing bij de test en raadpleeg bij twijfel je huisarts.

Gewenst zwanger of niet?

Voor de een is zwanger worden een vurige wens, voor de ander komt de zwangerschap misschien als een schok. Voor hulp bij een onbedoelde zwangerschap of als zwanger raken niet lukt, kun je terecht bij diverse hulpinstanties.