Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Skateboarden en skaten

Buiten spelen is voor kinderen heel belangrijk. Het is niet alleen leuk, maar ze leren er ook heel veel van. Kinderen die veel buiten spelen zijn fitter, bewegen makkelijker en leren omgaan met vrienden en vriendinnen. Wil je kind skateboarden, waveboarden of skaten? Heel goed! Met de volgende tips zorg je ervoor dat ze lekker kunnen spelen en is de kans op ongelukken kleiner.

Bescherming

Wanneer je skates, een skateboard of een waveboard voor je kind koopt, is het verstandig om ook meteen een helm en knie- en armbeschermers te kopen.

  • Koop deze beschermers niet te groot. Als ze te ruim zitten, bieden ze te weinig bescherming.
  • Let ook goed op de wieltjes onder de skates of het skateboard. Wieltjes die niet soepel draaien of niet stevig zijn, kunnen nare ongelukken veroorzaken.

Lessen

Je kunt in allerlei soorten sporten les krijgen. Misschien is het verstandig om je kind skate- of skateboardles te laten volgen. Je kind leert bijvoorbeeld goed te remmen. Zo kan je zoon of dochter veiliger skaten of skateboarden. Als je zelf kunt skaten of skateboarden, is het leuk om samen met je kind een eerste rondje te maken.

Stunten

Je kind vindt het vast spannend om nieuwe trucs uit te proberen op de skates, het waveboard of het skateboard. Leg je kind uit dat sommige stunts nare ongelukken kunnen veroorzaken. Daarmee breng je niet alleen jezelf, maar ook anderen in gevaar. Op VeiligheidNL.nl vind je meer informatie over skaten en skateles.