Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Prikkelbaar

Baby’s hebben veel rust nodig. Dat betekent ook een rustige omgeving met niet te veel prikkels.

Prikkelbaar en veel huilen

Baby’s kunnen schrikken van onverwachte gebeurtenissen en gaan hierdoor huilen. Bijvoorbeeld bij het oppakken, als een auto toetert of als er een gordijn opengaat. Sommige baby’s zijn extra gevoelig voor prikkels en huilen hierdoor meer dan andere baby’s. Een baby leert stap voor stap om rustiger te blijven onder prikkels.

Wat zijn normale prikkels?

Een baby leert zich aanpassen aan zijn (normale) omgeving thuis. Daar horen ook bepaalde prikkels bij. Broertjes en zusjes hoeven bijvoorbeeld niet stil te zijn, maar hard krijsen en schreeuwen kan vervelend zijn voor je baby. Kijk goed naar hoe je baby reageert. Dan ontdek je wat hij prettig vindt en wat niet.

Hoe kun je prikkels vermijden?

  • Wees zelf rustig en kalm.
  • Zorg elke dag voor een regelmatig ritme van slapen, voeden op verzoek, spelen en knuffelen. Blijf wel reageren op de signalen van je baby!
  • Kijk goed hoe je baby op spelen en speelgoed reageert; wanneer wordt het teveel?
  • Let op de signalen van je baby: onrust kun je vaak al aan zien komen voordat je baby gaat huilen.
Filmpje: Hoe leer je babysignalen herkennen?
Bron: Opvoedinformatie Nederland
Fiona legt in dit filmpje uit wat babysignalen zijn en laat aan de hand van filmpjes van baby's zien waaraan je deze herkent.

Als je vragen hebt of oplossingen zoekt, kun je altijd advies vragen bij de Jeugdgezondheidszorg of je huisarts.