Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Ontbijten

Ontbijten is goed voor de gezondheid. Kinderen worden minder snel dik en kunnen zich beter concentreren op school. Door het ontbijt komt de spijsvertering op gang en krijgt je kind belangrijke voedingsstoffen binnen. Het is dus belangrijk voor opgroeiende kinderen om iets te eten voordat ze naar school gaan. Dat voorkomt dat ze onrustig worden en zich niet goed kunnen concentreren.

Een goed ontbijt bevat:

  • graanproducten, zoals brood besmeerd met margarine uit een kuipje of muesli;
  • melk en melkproducten (halfvol of mager), kaas (denk ook aan 20+ of 30+);
  • vleeswaren (wissel vette en magere soorten af);
  • fruit.

Moeite met ontbijten?

Sommige kinderen hebben er moeite mee om ’s ochtends vroeg ‘iets door hun keel te krijgen’. Ze kunnen spanning voelen voor school, of bang zijn om te laat te komen. Probeer je kind dan toch iets te laten eten. Dat doe je bijvoorbeeld door:

  • de tafel gezellig te dekken;
  • voor het ontbijt samen iets te drinken, bijvoorbeeld sinaasappelsap;
  • verschillende soorten brood en beleg op tafel te zetten.