Zwanger
Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?
Navelstrengverstrengeling
De baby is in de baarmoeder door de navelstreng verbonden met de placenta. De navelstreng is ongeveer 50 centimeter lang en wordt doorgeknipt nadat het kind geboren is.
Voor de geboorte
Bij een op de vier baby’s wikkelt de navelstreng zich voor de bevalling op de een of andere manier om de nek. Dat is dus een vrij normaal en veelvoorkomend verschijnsel en het is geen reden voor bezorgdheid: de streng is soepel en lang en verstikt het kind niet.
Tijdens de geboorte
Tijdens de bevalling kan het wel een probleem zijn als de navelstreng om de nek gedraaid zit, vooral als hij twee keer om de hals zit, zodat hij tijdens het persen als het ware aangetrokken wordt. Hierdoor kan de baby stikken.
Controle
Om verstikking te voorkomen controleert de arts of verloskundige hoe de navelstreng zit. Vaak kan de streng over het hoofdje gehaald worden zodat de nek weer vrijkomt. In noodgevallen wordt de navelstreng al doorgeknipt en afgeklemd voordat de baby helemaal geboren is.