Kinderwens

Heb je een kinderwens? Een vrouw heeft iedere maand twee tot drie vruchtbare dagen. Op deze dagen is de kans op een zwangerschap het grootst. Om een eicel te kunnen bevruchten, is het belangrijk dat de man voldoende beweeglijke en gezonde zaadcellen heeft. Je kan zwanger worden van een meerling. Maar hoe groot is die kans? En wat als zwanger worden niet lukt? En beïnvloedt roken en het gebruik van drugs of alcohol je vruchtbaarheid?

Nachtrust

Slapen is goed voor je gezondheid. Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je voldoende slaap krijgt, op z’n minst enkele uren achter elkaar. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. De meeste mensen slapen tussen de zes en acht uur per nacht. Veel meer slapen is niet nodig. Je kunt er zelfs suf of somber van worden.

Slaaptekort

Bij te weinig slaap ontstaan er problemen. Tijdens je slaap komt je lichaam tot rust. Dingen die overdag zijn gebeurd, krijgen ’s nachts een plaats in je hoofd. Na een slechte nachtrust kun je je heel slecht voelen, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk.

Tips om beter te kunnen slapen

  • Wil je beter slapen, drink dan ’s avonds geen koffie, cola of energiedrankjes. Die drankjes houden je wakker.
  • Eet niet te veel maar ook niet te weinig voor het slapengaan.
  • Zorg dat je slaapkamer en je bed niet te warm zijn en dat er frisse lucht is.
  • Overdag genoeg bewegen helpt ook. Ga bijvoorbeeld een stukje lopen ’s avonds.
  • Voer geen moeilijke of zware gesprekken vlak voor het slapengaan.
  • Vaste gewoonten, zoals even douchen of lezen voor het slapengaan, helpen ook.