Puber
Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?
Motivatie om niet te roken
Hoe jonger pubers beginnen met roken, hoe vaker ze blijven roken. Maar liefst 88% van alle volwassen rokers is hiermee begonnen voor het achttiende jaar. Hoe meer en hoe langer iemand heeft gerookt, hoe groter de kans op gezondheidsklachten.
In gesprek gaan over roken
Als ouder wil je voorkomen dat jouw kind gaat roken. Vaak denken ouders dat ze er weinig invloed op hebben of hun kind gaat roken. Uit onderzoek blijkt dat pubers het heel belangrijk vinden wat hun ouders denken. Het is daarom belangrijk om met je kind over roken te praten.
Voordat je kind naar de brugklas gaat
Op de basisschool vinden kinderen roken vaak nog vies. Dat kan veranderen wanneer ze naar de middelbare school gaan. Ze zien oudere leerlingen roken en vinden dat stoer. Of een klasgenoot biedt ze een sigaret aan om het eens te proberen. Experimenteren is spannend voor een puber. Het beste moment voor een eerste gesprek over roken is voordat je kind naar de brugklas gaat. Wees duidelijk in dit gesprek en geef aan hoe jij over roken denkt. Een streng verbod werkt vaak niet bij roken. Maar een duidelijke boodschap wél: leg uit dat je niet wilt dat je kind gaat roken.
Tips
- Bespreek regels over roken op tijd.
- Leer je kind om ‘nee’ te zeggen.
- Geef zelf het goede voorbeeld.
- Wees betrokken bij je kind; weet wat je kind doet.
- Praat erover met andere ouders. Je kunt leren van elkaars ervaringen.
Meer weten?
Meer informatie over roken kun je vinden op de website Rokeninfo.nl.