Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Meerlingbevalling

De laatste jaren raken meer vrouwen dan vroeger zwanger van een tweeling, drieling of zelfs vierling. Dat komt deels doordat meer vrouwen met behulp van medische technieken zwanger raken.

Risico’s tijdens een meerlingzwangerschap

Het dragen van een meerling is zwaarder dan het dragen van een eenling. Zo is bijvoorbeeld de kans op zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte groter.

Meerlingen worden vaak te vroeg geboren

Bijna de helft van alle meerlingen komt te vroeg ter wereld. Daarvan komt nog eens 20 procent veel te vroeg, zo rond de 34 weken. Ook kunnen een of meer van de baby’s kleiner blijven dan gemiddeld.

Meerlingbevalling

Een vaginale bevalling is bij een tweeling soms niet mogelijk, doordat de baarmoederhals te ver opgerekt raakt en meer moeite heeft om goed samen te trekken bij de weeën. Soms kan het eerste kind wel via de natuurlijke weg geboren worden, maar lukt dat bij het tweede kind niet goed, doordat de placenta verschuift. In dat geval is een keizersnede mogelijk.