Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Meconiumhoudend vruchtwater

Als de bevalling zwaar is of moeilijk verloopt, kan je baby daar ook last van hebben. Als er reden tot bezorgdheid is, wordt de hartslag van de baby in de baarmoeder in de gaten gehouden.

Stethoscoop of kastje

De arts of verloskundige kan de hartslag bijvoorbeeld elk kwartier controleren met een stethoscoop. Als een volledig beeld nodig is, word je verbonden aan een kastje dat de hartslag van de baby voortdurend bijhoudt. Dit kan in het ziekenhuis.

Meconium in het vruchtwater

Soms blijkt bij het breken van de vliezen dat het vruchtwater groenig van kleur is. Dat houdt in dat de eerste ontlasting van de baby in het vruchtwater is gekomen. Die eerste poep heet meconium. Daarom spreken we in zo’n geval van meconiumhoudend vruchtwater. Dit kan een teken zijn dat de baby het moeilijk heeft, maar het kan op zich geen kwaad. Het komt niet zo vaak voor dat een baby tijdens de geboorte echt in nood komt. Toch is het verstandig direct je verloskundige te bellen.