Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Keizersnede bevalling

Bij een keizersnede wordt de baby geboren via een snee in de onderbuik. Het is een buikoperatie die de gynaecoloog in het ziekenhuis uitvoert.

Redenen voor een keizersnede

Een keizersnede kan gepland zijn, maar is ook wel eens onverwachts nodig. Bijvoorbeeld wanneer:

  • de baby een relatief groot hoofd heeft;
  • het bekken te nauw is;
  • er sprake is van een stuitligging of een andere ongunstige ligging van de baby, de moederkoek of de navelstreng;
  • er afwijkingen zijn aan de baarmoeder;
  • de bevalling te lang duurt;
  • de conditie van de baby of de moeder achteruit gaat.

Wie mogen er bij de keizersnede zijn?

In de meeste ziekenhuizen mag de partner bij de keizersnede aanwezig zijn op het moment dat het kind echt uit de buik gehaald wordt. Dat is meestal zo’n 15 minuten na het begin van de ingreep.

Voorbereiding op de keizersnede

Als je van tevoren weet dat je een keizersnede moet ondergaan, word je de dag voor de operatie in het ziekenhuis opgenomen. Als je medicijnen slikt, moet je die meenemen. Bespreek dat vooraf met de gynaecoloog.

De avond voor de operatie mag je na middernacht niets meer eten of drinken, want je maag en blaas moeten leeg zijn tijdens de operatie. Vóór de operatie brengt de verpleegkundige een blaaskatheter aan, zodat de urine kan wegstromen; deze wordt in een zak opgevangen.

Verdoving bij een keizersnede

Een keizersnede wordt onder verdoving uitgevoerd. Afhankelijk van de reden voor een keizersnede kun je daarbij vaak zelf kiezen voor algehele narcose of een ruggenprik.

  • Bij algehele narcose maak je de keizersnede zelf niet bewust mee omdat je buiten bewustzijn bent.
  • Bij de ruggenprik wordt je hele onderlichaam vanaf de navel verdoofd. Je voelt wel wat getrek en geduw en ervaart misschien een beetje een drukkend of benauwd gevoel vanwege de verdoving, maar het doet geen pijn.

Openen van de buik

In bijna alle gevallen maakt de gynaecoloog een horizontale snede vlak boven het schaambeen (bikinisnede). De snede loopt van links naar rechts over de onderbuik. In een klein aantal gevallen wordt de snede verticaal gemaakt, van boven naar beneden. Daarna wordt het buikvlies opengesneden en schuift de chirurg de darmen en blaas opzij. Als laatste wordt de baarmoeder open gesneden.

De geboorte

Hierna kan de gynaecoloog de baby eruit tillen. Jouw baby is geboren! De navelstreng wordt afgebonden en doorgeknipt. Eventueel mag je partner dat doen.

Gentle sectio of ‘natuurlijke keizersnede’

Het is in sommige ziekenhuizen mogelijk om bij een ruggenprik een ‘gentle sectio’ of ‘natuurlijke keizersnede’ te krijgen. Overleg dit met je gynaecoloog. Bij een natuurlijke keizersnede wordt kort voor de geboorte het doek naar beneden gehaald om te kunnen zien hoe je baby geboren wordt. Daarna mag je baby direct bij jou op de borst. Je baby kan eventueel daarna ook worden aangelegd.

Vroeg huid-op-huid contact is goed voor de band tussen jou en je baby en het kan ervoor zorgen dat je borstvoeding sneller op gang komt.

Hechten

Vervolgens wordt de placenta (moederkoek) weggehaald. De buik wordt daarna gehecht. Het hechten neemt de meeste tijd in beslag, want het is secuur werk. Je kunt pijn voelen van dit binnenlitteken ter hoogte van je navel.