Kinderwens

Heb je een kinderwens? Een vrouw heeft iedere maand twee tot drie vruchtbare dagen. Op deze dagen is de kans op een zwangerschap het grootst. Om een eicel te kunnen bevruchten, is het belangrijk dat de man voldoende beweeglijke en gezonde zaadcellen heeft. Je kan zwanger worden van een meerling. Maar hoe groot is die kans? En wat als zwanger worden niet lukt? En beïnvloedt roken en het gebruik van drugs of alcohol je vruchtbaarheid?

Homoseksuele ouders

Als homopaar of lesbisch paar zijn er verschillende manieren om kinderen te krijgen. Bijvoorbeeld door iemand te vragen als draagmoeder of als zaaddonor. Je kunt ook denken aan een pleegkind, adoptie of een kind verzorgen samen met andere ouders.

Twee vaders

Wanneer jullie kiezen voor een draagmoeder en zij een bekende is, moet de niet-biologische vader het kind adopteren. Dit heet stiefouderadoptie. Het is ook mogelijk voor de niet-biologische vader om het kind te erkennen en vervolgens het gezag aan te vragen.

Twee moeders

Wanneer jullie kiezen voor een eigen zwangerschap met behulp van een zaaddonor krijgt de duo-moeder (meemoeder) automatisch ouderlijk gezag bij de geboorte van jullie kind wanneer de zaaddonor anoniem is. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Stiefouderadoptie

Bij stiefouderadoptie worden de wettelijke banden met de draagmoeder of de zaaddonor verbroken en zijn jullie de wettelijke ouders van het kind. Om in aanmerking te komen voor stiefouderadoptie moet je kunnen aantonen dat jullie minstens drie jaar hebben samengeleefd. Jullie hoeven dus niet getrouwd te zijn. Daarnaast moet je het kind minstens één jaar samen hebben verzorgd en opgevoed.

Pleegzorg en meerouderschap

Jullie kunnen ook kiezen voor pleegzorg of meerouderschap. Pleegkinderen kun je tijdelijk, voor korte of langere tijd verzorgen. Meerouderschap houdt in dat jullie samen met andere ouders, bijvoorbeeld samen met een ander paar, een kind krijgen.

Adoptie

Wanneer jullie een kind adopteren, nemen jullie de opvoeding en dagelijkse zorg van dat kind op je. De juridische familieband met de biologische ouders wordt verbroken en jullie worden de wettelijke ouders. Ook krijgt het adoptiekind jouw achternaam of de achternaam van je partner. Kijk op Adoptie.nl voor meer informatie.