Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Eten

De maaltijden vormen een sociaal gebeuren. Als het hele gezin aan tafel zit, praat je met elkaar en wissel je ervaringen uit. Als ouder geef je dan ook het voorbeeld voor gezonde eetgewoonten.

Hoe maak je het eten gezellig?

Een gezellige sfeer aan tafel maakt veel uit.

  • Je kunt met elkaar praten over wat jullie hebben meegemaakt of wat er in de krant stond of op televisie was.
  • In het weekend vindt je kind het misschien wel leuk om samen met jou het menu uit te zoeken of je te helpen met koken. Dan geniet je kind er waarschijnlijk extra van.
  • De tafel mooi dekken helpt ook voor een gezellige sfeer.

Wat kun je beter vermijden?

Het is slim om opwinding en spanning aan tafel te vermijden. Ook kun je beter de tv uitzetten tijdens het eten, zodat iedereen zich kan concentreren op het eten en op elkaar. Soms ben je zelf met andere dingen bezig als je aan tafel gaat. Probeer je dan even te concentreren op het eetmoment en het rustig en ontspannen te houden.

Tips en tafelmanieren

Rond de maaltijden heeft elk gezin zo zijn eigen gewoonten. Je kunt de sfeer bevorderen door duidelijke regels te stellen.

  • Leer kinderen te wachten met eten tot iedereen heeft opgeschept.
  • Wens elkaar smakelijk eten.
  • Wacht tot iedereen klaar is met eten voordat je van tafel gaat.

Het is belangrijk dat je regels consequent hanteert.

Problemen met eten

Gezond eten is belangrijk voor het hele gezin, zeker ook voor je puber. Sommige kinderen zijn lastige eters. Ook als je grotere kinderen hebt, kunnen er eetproblemen ontstaan. Het komt steeds vaker voor dat kinderen overgewicht hebben, maar er zijn ook kinderen met ondergewicht.