Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Slaaptips en bedritueel

Voor je kind is het prettig om de dag rustig af te sluiten. Je kunt je kind helpen door alles op een vaste volgorde te doen. Bijvoorbeeld eerst uitkleden, wassen, tanden poetsen, pyjama aantrekken, en dan voorlezen en knuffelen. Je kind weet dan dat het na het verhaaltje en de knuffel moet gaan slapen. Dit geeft je kind duidelijkheid en rust.

Slaaptips

  • Stel een vaste bedtijd in. Begin een halfuur voor bedtijd met rustige activiteiten. Het is beter als je kind dan geen computerspel of wilde spellen meer doet. Leg digitale apparatuur als telefoons en tablets in een andere kamer. Leg de apparatuur niet weg als straf, maar gebruik de tijd die ontstaat als gezellige ‘samen tijd’. Praat na over de dag of maak samen een puzzel.
  • Zorg voor een rustige, donkere slaapkamer. De ideale temperatuur ligt tussen 16 en 18 °C.
  • Geef je kind voor het slapengaan geen dranken met cafeïne, zoals cola, thee, Ice-tea en energydrinks.
  • Leg je kind niet vlak na het avondeten in bed. Dan slaapt het moeilijk in.
  • Bewegen in de buitenlucht is goed voor kinderen. Maar laat je kind niet sporten vlak voor het naar bed gaan. Dan valt je kind moeilijker in slaap.
  • Breng je kind naar bed in een gezellige, ontspannen sfeer. Maak ook de slaapkamer gezellig en zorg voor een lekker bed.
  • Wens je kind welterusten en ga de slaapkamer uit.

Voorlezen of praten

Bijna alle kinderen vinden het leuk om voor het slapengaan nog even voorgelezen te worden. Kleine kinderen kun je eindeloos hetzelfde boek voorlezen. Je kunt je kind ook zelf laten kiezen. Ook grotere kinderen vinden het nog leuk om naar een verhaal te luisteren. Soms vinden ze het ook leuk om zelf hun vader of moeder voor te lezen.

Je kunt er ook voor kiezen om samen nog even te praten over de dag. Dit is een goed moment voor kinderen om te vertellen over iets leuks wat ze hebben meegemaakt. Of over iets dat niet leuk was. Stel je kind dan gerust en vertel dat je er de volgende dag samen verder over gaat praten, als dat nodig is.

Houd je aan de slaaptijd. Dan moet je kind ook echt rustig gaan liggen om de slaap te laten komen.

In bed blijven

Na het slaapritueel zeg je welterusten en vertrekt. Het kan zijn dat je kind opnieuw onrustig wordt en begint te praten, omdat de slaap niet direct komt. Reageer hier rustig op. Herhaal dat het tijd is om de slaap te laten komen en dat er morgen tijd is voor alle vragen en grapjes. Blijf dit rustig herhalen. Als je kind uit bed komt, breng het dan terug met dezelfde geruststellende woorden dat het morgen weer tijd is voor alle ideeën. Is je kind angstig? Troost het dan in bed. Zeg dat je erop vertrouwt dat het goed komt en dat jullie morgen verder praten over wat je kunt doen aan verdrietig of bang zijn.

Is je kind goed in bed gebleven? Geef het de volgende morgen dan een compliment en praat over het fijne gevoel van goed slapen.

Oudere kinderen

Als je kind wat ouder is, gaat het misschien alleen naar de kamer. Wil het op de eigen kamer nog wat lezen of muziek luisteren? Dat is prima, maar spreek een duidelijke slaaptijd af. Controleer of je kind dan ook echt stopt met lezen of luisteren. Help je zoon of dochter ook bij het volhouden van een eigen vaste volgorde.